ŠTETA NA USEVIMA

Strahuje se da bi mraz i niske temperature u aprilu mogli da nanesu ozbiljnu štetu biljkama. Evo šta o tome kaže agrometeorolog RHMZ.

 

Tokom vikenda stigao nam je hladni talas sa Arktika toliko intenzivan da je u nekim delovima Evrope doneo istorijski niske temperature za ovo doba godine. Strahuje se da bi mraz i niske temperature u aprilu mogli da nanesu ozbiljnu štetu biljkama.

mraz u aprilu

Agrometeorolog RHMZ-a Srđan Milakara ističe da niske temperature mogu da budu problem za voće, naročito za ono ranocvetajuće koje je već u punom cvetu i koje je već pretrpelo štetu tokom marta. Navodi da je najveći rizik od izmrzavanja za kajsije.

Srđan Milakara ističe da je u aprilu uobičajena pojava mraza, pošto je i mart bio promenljiv.

„Ovo su uobičajene stvari, da se pojave malo niže temperature, pa i ovo što se sada javlja narednih dana, možda čak i neko provejavanje snega. Međutim, to nije nikakav novitet“, rekao je Milakara tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Istakao je da niske temperature mogu da budu problem za voće, naročito za ono ranocvetajuće, koje je već u punom cvetu i koje je već pretrpelo štetu tokom marta.

„Ovo što se sad najavljuje može da bude problem za kasnije voćne vrste, međutim, ovi hladni dani nisu još pokrenuli toliko vegetaciju kao što bi inače bilo u ovom periodu, tako da ne bi trebalo da bude većih problema“, naveo je Milakara.

Dodao je da je najveći rizik od izmrzavanja za kajsije, koje su ranocvetajuće voće kod kojih vegetacija najranije kreće.

„Polovinom marta je bilo i nižih temperatura od minus pet, koje su na neki način i prekretnica i opasnost za dalji razvoj. Što se tiče ostalih vrsta voća, ne bi trebalo da bude problema, jer one kasnije cvetaju. Međutim, sve to zavisi i od intenziteta mraza i od ekspozicije terena, od trajanja niske temperature. Mnogo stvari treba da se poklopi da bi se te stvari manifestovale“, objasnio je Milakara.

Osnovni predlog za poljoprivrednike je zazimljavanje, ukoliko postoje uslovi.

„Pali se slama, pali se materijal koji proizvodi dim koji bi zaštitio da se temperatura zadrži ili da se eventualno malo podigne da ne bi došlo do izmrzavanja voća“, naveo je Milakara i dodao da je to dozvoljeno u Srbiji u kontrolisanim uslovima.

Vreme je setve – kako temperatura utiče na žitarice

Govoreći o drugim poljoprivrednim kulturama, Milakara je naveo da je trenutno vreme rane setve i da je već krenula setva šećerne repe.

„Temperature vazduha su takve da se nije površinski sloj toliko zagrejao, ali u narednom periodu, kada počinje optimalni rok za setvu kukuruza, soje, suncokreta, treba sačekati bar još ovu nedelju da prođe sa ovim temperaturama i ovim promenljivim vremenom i nadamo se tamo od naredne nedelje da bi trebalo da bude povoljnijih vremenskih uslova za nastavak poljoprivrednih radova“, naglasio je Milakara.

Kada je reč o podzemnim usevima, kakvi su pšenica i ječam, Milakara je rekao da su oni dobro podneli hladni talas u martu, ali da je ponegde bilo problema.

„Međutim, sa primenom agrotehničkih mera, ti usevi su se malo oporavili i krenuli su u svoju dalju vegetaciju i razvoj. Ne bi trebalo da bude problema“, kazao je Milakara.

Dodao je da s obzirom na to da je bilo dovoljno kiše i snega u proteklom periodu, održava se povoljna vlažnost u površinskom sloju zemljišta, a da u dubljim slojevima ima rezervne zimske vlage i da ne bi trebalo da bude problema.

Milakara je rekao da ne bi trebalo da bude naglog otopljavanja i da to uglavnom ide postepeno.

„Kao što je april mesec moguć sa nižim temperaturama, moguće je i to da bude naglo, ali po ovim prognozama koje sad trenutno postoje, ne bi trebalo da bude tih naglih skokova temperature. Postepen porast temperature bi trebalo da odgovara i poljoprivrednim uslovima“, istakao je Srđan Milakara.

Isto važi, dodao je, i za rano povrće i da je potrebno pratiti povoljnije vremenske prilike.

Srđan Milakara je naglasio da je isuviše rano za procenu kakvi će biti prinosi ove godine.

Izvor: RTS