JEDAN JEDINI

jedan jedini

Između pamćenja i zaborava
Lebdi javorov list jedan jedini.

Između vere i neverice
Jedan jedini talas sa Dunava.

Između časovnika na kulama
Bdi orao jedan jedini.

Između bačije i kolevke
Jedno jedino dete dok spava.

Između vatre i kovačke varnice
Ruka čoveka jedna jedina.

Jedne jedine u mome srcu
Jedne jedine golubice.

JELEN IZ PRISOJA

Ne obaziri se senko moja
Dok iz čajdžinice na Čuburi
Izlazim kao jelen iz prisoja
Okolo naokolo ko mravi
u kolovratni zagrljaj žure.

A ovako sa štapom,
Nogu pred nogu
Pošto sam popio i treći čaj
Samo senku voditi mogu
Čas u pakao, čas u raj.

Kratka biografija

Milosav Mirković Buca rodio se u Aleksandrovcu župskom na Vidovdan 1932. od oca lekara Milana Mirkovića i majke Nade, rođene Petrović, domaćice. U rodnom mestu je završio osnovno obrazovanje, gimnaziju maturirao u Požarevcu 1951. i apsolvirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1956, kada počinje da se bavi književnom i pozorišnom kritikom. Objavljuje od 1951.

Bio je novinar i urednik u listovima „Mladost“ i „Beogradska nedelja“ (1958–1964) i u listu „Politika Ekspres“ (1964–1974), a zatim upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1974–1978) i urednik u Izdavačkom preduzeću Prosveta i u NIN-u (1978–1993). Bio je dugo vremena stalni teatarski kritičar „Politike ekspres“ i dugogodišnji urednik književnog časopisa „Delo“ u kome je objavljivao i svoje kritike, eseje i pamflete. Jedno vreme bio je stalni književni kritičar „Ilustrovane Politike“.

Objavio je niz književno-kritičkih knjiga, pozorišnih studija i zbirki pesama. Poslednjih decenija života najviše se predao teatru, ostavljajući značajne priloge o predstavama, glumcima i drugim tvorcima dramske igre na daskama koje život znače.

Ostaće upamćen i kao prvi predsednik Festivala dramskog amterskog stvaralštva Rasinskog okruga – skraćeno nazvanom FEDRARO, koji se održava u Domu kulture u Trebotinu počev od 1997. Buca je inače bio predsednik četiri godine od 1997. do 2000. i tako nesebično pomogao da se udare temelji festivala, koji traje i dan danas.

U Aleksandrovcu se počev od 2014. održava pozorišni festival „Bucini dani”.