BALKAN BEZ DUVANA

Poziv pušačima u Srbiji da potpišu peticiju i obećanje koje je proklamovala SZO, čime se zalažu za prestanak pušenja kao rezultat brige o svom i zdravlju okoline.

 

Pokret „Balkan bez duvana“ pozvao je pušače u Srbiji da se pridruže inicijativi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i potpišu svečano obećanje kojim se zalažu za prestanak pušenja i unapređenje brige o svom zdravlju i zdravlju okoline.

prestanak pušenja

U saopštenju povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, iz pokreta su upozorili da trećina odraslih građana Srbije konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, a da od posledica pušenja u Srbiji svake godine umre više od 15.000 ljudi.

„Građani Srbije moraju imati odgovorniji odnos prema zdravlju, a nadležne institucije mogu u tome pomoći izmenama zakonske regulative o kontroli duvana. Takve mere podrazumevaju zabranu pušenja na svim javnim mestima, unapređenje akciznih politika i zabranu oglašavanja, sponozorisanja i promocije duvanskih proizvoda“, naveli su iz pokreta „Balkan bez duvana“.

Originalni Sweden bitter gel - najbolji Šveden biter gel

Upozorili su i da je u uslovima pandemije virusa korona, rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača skoro udvostručen u poređenju s nepušačima.

„Smrtnost od kovid19 je veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. Poznato je da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa tim bolestima“, piše u saopštenju.

Tekst svečanog obećanja dostupan je na sajtu SZO http://pr.fo//obecanje

Projekat „Balkan bez duvana“ podržava organizacija „Campaign for Tobacco-Free Kids“ a započet je u julu 2020. godine sa ciljem smanjenja rasprostranjenosti pušenja putem politike povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode. Partneri su organizacije Propulsion iz Srbije, PROI iz Bosne i Hercegovine i Preporod iz Crne Gore.