ALERGENI NA SVE STRANE

Ko ovih dana kija, kašlje ili ima zapušen nos, to je sve zbog aktuelnih alergena drveća.

 

Proleće je period alergija. Cvetanje polena drveća i trava čak i u malim koncentracijama i te kako izaziva probleme ljudima koji su osetljivi na polen.

ko kija

Ko ovih dana kija, kašlje ili ima zapušen nos, to je sve zbog aktuelnih alergena drveća. Od ukupno 25 vrsta alergena, u ovom periodu aktuelno je devet. Krivi su breze, vrbe, hrast i drugo drveće.

„Najveći alergen u ovom periodu je polen breze. Međutim tu se nalazi i vrba, koja zajedno sa svim ostalim polenovima pogoršava sliku alergičnim osobama“ , kaže iz Grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Simptomi alergije mogu biti slični kovid infekciji, ali je osnovna razlika u tome što kod alergije na polen nema povišene temperature, kažu lekari i alergične osobe savetuju:

„Koncentracija polena je najjača pred zoru u jutarnjim časovima, tako da ne bi trebalo tad da spavaju pored otvorenog prozora. Nije poželjno ako neko ima konjuktivitis da previše boravi u nekoj gustoj šumi i lišću. I jedan jako važan momenat je da terapija mora da se sprovede, jer bez terapije alergija ne može da se smiri“, kaže alergolog Saša Milićević.

Počela je i sezona „maca“, koje lete čitavim gradom i iritiraju nas, ali srećom nisu alergene.

„Da pojasnimo to nije polen, to je deo Topole a polen topole je završio svoje emitovanje tj. svoju polinaciju, jesu te mace dosadne ali ne izazivaju hemijsku reakciju sa našom sluzokožom… Znači, one nas samo teraju da kinemo ali ne stvaraju burne alergijske reakcije“, objašnjava Mitrovićeva.

Iako većina voli lepo vreme, važno je znati da i ova kiša ima dobre strane, jer ona spira čestice polena. A osim toga, protiv alergija pomaže i nošenje maski zbog koronavirusa, jer tako manja koncentracija polena dolazi do disajnih puteva.

Izvor: B92.net