IZ VREMENA PRE NOVE ERE

Igru poktapok izmislili su Olmeci, razvile je Maje, a Asteci popularisali. U istoriji je poznata pod nazivom mezoamerička igra loptom.

 

Poktapok je sport koji se pojavio oko 1500. p.n.e. u oblasti Meksičkog zaliva. Veliki broj lopti, pronađen je u ovoj regiji, kako u ruševinama hramova tako i u grobnicama, a poznato je da je igra imala i ritualno značenje.

poktapok

Olmeci su je izmislili, Maje su je razvile, a Asteci usavršili…

U istoriji je poznata pod nazivom mezoamerička igra loptom, a majanski naziv je poktapok. Ova igra se može smatrati najstarijim timskim sportom u istoriji čovečanstva.

Poktapok

Prvi put se pojavila u pomenutoj oblasti gde je vrlo rano počeo da se proizvodi lateks. Veliki broj lopti pronađen je u ovoj regiji, kako u ruševinama hramova tako i u grobnicama što svedoči o značaju ovog sporta u ovom drevnom društvu. Igrališta za poktapok su pronađena na lokacijama od Arizone na severu, Kube i Porto Rika na istoku, do Nikaragve na jugu. Muškarci, žene i deca, igrali su igru loptom radi zabave, ali ona je imala i važno ritualno značenje u posebnim prilikama.

Poktapok je igran loptom napravljenom od gume koja je dobijana mešanjem lateksa iz kaučukovog drveta i soka biljke ladolež. Bila je teška između 4 i 5 kilograma, s prečnikom od oko 30 centimetara. Pronađene su i lopte u kojima se unutar gume nalazi ljudska lobanja.

Visok položaj poktapoka u Srednjoj Americi potkrepljuje i činjenica da su tereni za ovaj sport u velikom broju slučajeva građeni blizu vladarske rezidencije. Veličina igrališta je bila veoma raznolika, a najveće očuvano igralište (u Čičen Ici) ima dimenzije 185 sa 68 metara. Za Olmeke je ovaj sport bio simbol statusa i prestiža koji su samo bogati mogli sebi da priušte. Čuvene olmečke glave kraljeva, napravljene su s kacigom koja se nosila prilikom igranja poktapoka.

Drevne Maje…

Drevne Maje, prilagodile su poktapok svojoj kulturi, pa je igra shvatana kao borba između ljudi i vladara podzemnog sveta. Koristile su igru kao pripremu za rat, diplomatsko sredstvo za rešavanje određenih prepirki sa susednim plemenima, rešavanje pravnih pitanja i proricanje budućnosti.

Ratni zarobljenici, bili su prisiljavani da igraju, a gubitnici su bili žrtvovani bogovima! U verziji naroda Maja, golovi su bili postavljeni visoko, i do 6 metara iznad igrališta.

Izvor: Kurir.rs

Priredio: Velibor Mihić