TRENING MEMORIJE

Niste zadovoljni kako vas služi pamćenje? Isprobajte neurobik, sistem vežbi za podsticanje mentalnih sposobnosti i očuvanje memorije, tj. pamćenja.

 

Svima nam se život kad – tad pretvori u kolotečinu. Šema „posao – kuća – gomila obaveza“ polako nas tera u mentalnu inertnost. Postaje nam sve teže da se usredsredimo na nešto novo, slabije pamtimo, koncentracija nam je loša… Mozak funkcioniše isto kao telo. Ako se ne kreće, postaje tromo. Zato – mora da se vežba. Probajte neurobik!

neurobik

Memoriju možete poboljšati redovnim vežbanjem

ŠTA JE NEUROBIK?

Izraz neurobik, uveli su Amerikanci Lorens Kac i Mening Rubin da označe sistem vežbi za podsticanje mentalnih sposobnosti. Glavni zadaci neurobika su stimulacija rada mozga i očuvanje dobre memorije. Vežbe, treba da rade, svi – deca da bi trenirala pažnju i navikavala se na usvajanje novih sadržaja, a odrasli da bi bili mentalno aktivni i da bi sprečili demenciju.

KAKO MOZAK ZAKRŽLJAVA

Mentalne sposobnosti slabe usled slabljenja veze između nervnih ćelija u kori velikog mozga. Nekad se smatralo da se nervne ćelije ne obnavljaju, ali je nedavno dokazano suprotno. Odumrle nervne ćelije, kao i ćelije kore velikog mozga, mogu da se repariraju, ali je za to potreban redovan trening!

TEHNIKA VEŽBANJA

Reč je o jednostavnim, ali izuzetno efikasnim vežbama. Za njih vam ne treba novac, ni priprema, niti mnogo vremena. Možete ih raditi bilo gde i bilo kad: i kod kuće, i na poslu, i dok jedete, i dok se tuširate… Evo kako izgledaju vežbe koje biste mogli da probate:

NOVA MESTA

Posećujte mesta na kojima nikad niste bili ili na koja retko odlazite jer novi vizuelni nadržaji stimulišu percepciju. To može da bude nov velik park, juvelirnica, knjižara…

RAZLIČITI MIRISI

Kupite bočice raznih eteričnih ulja, aromatične sveće ili mirišljave štapiće. Svako jutro, čim se probudite, prepustite se mirisu koji nikad pre niste osetili. Nepoznata aroma će vam razbuditi mozak.

HODANJE ŽMUREĆI

Hodajte po stanu žmureći, to je odlična vežba za koncentraciju.

LEVO-DESNO…

Ako ste dešnjak, ne perite zube desnom, već levom rukom, i obratno.

LEPE STVARI

Možda odelo ne čini čoveka, ali utiče na stanje duha. Naučno je dokazano da odeća koju nosimo utiče i na osećanja, i na seksualnost, i na način mišljenja, a smišljanje novih odevnih kombinacija podstiče kreativnost.

PANTOMIMA

Nije lako savladati Brajevu azbuku niti naučiti kako se razgovara gestovima, ali će i jedno i drugo neverovatno razviti sposobnosti vaših čula.

DRUGA TRASA

Što češće menjajte put kojim idete na posao ili u kupovinu. Čak i ako je nova maršruta duža, nek vas to ne obeshrabri. Vežbaćete i mozak i mišiće nogu.

BioMind kapi protiv depresije

IZAZOVI

Budite samouvereni. Ako dobijete priliku da se oprobate u novom poslu za koji niste naročito stručni, oberučke prihvatite izazov. Mozak se najbrže aktivira kad čovek ne zna sasvim tačno šta treba da radi.

NEOBIČNI ODGOVORI

Smišljajte neobične odgovore na obična pitanja. Čak i na ono svakodnevno „kako ste“ možete da odgovorite na najmanje 10 različitih načina.

DODIRIVANJE

Naučite da na dodir razlikujete kovane novčiće. Vežba je višestruko korisna jer razvija čulo dodira i „bilduje“ nervne ćelije. Radite je dok sedite u čekaonici ili stojite u redu u pošti. Prekratićete vreme. Provežbaćete mozak.

FOKUS

Ako pratite modne magazine, kupite neki koji se bavi ekonomijom. Obožavate putopise? Preskočite ih i čitajte članke o životinjama. Ovo ne znači da treba da se odreknete svojih interesovanja već da, s vremena na vreme, promenite fokus.

TV BEZ TONA

Utišajte TV do kraja i trudite se da po mimici i slikama rekonstruišete dijalog. To je posebno zanimljivo ako se radi u društvu.

DRUKČIJI VIKEND

Ako vikend obično provodite u gradu, naredni put se zaputite u prirodu. Retko slušate muziku? Onda kupite karte za koncert, pa ćete doživeti mnogo novih osećanja. Ukoliko vam se ne dopada, uvek možete da izađete.

KONTRA-TEMPO

Ako ste spori, namerno sebi postavite zadatak da se duplo ubrzate. Ukoliko vas ne drži mesto, radite natenane. Promena prirodnog tempa, odličan je trening za koncentraciju.

ŠALA, RAZONODA, ZABAVA, IGRA…

Izmišljati anegdote i zbijati šale nije samo zabavna već je i jako korisna mentalna aktivnost. Humor pokreće mrežu novih asocijacija, razvija kreativnost i umne sposobnosti.

Autorke: Jelena Milentijević, Dušica Milojković

Izvor: Zena.rs

Priredio: Velibor Mihić