TURISTIČKA PONUDA OPŠTINE ZVEČAN

Letnja turistička sezona u Rajskoj banji u Banjskoj kod Zvečana umnogome zavisi od razvoja epidemiološke situacije i poštovanja preporučenih mera od strane nadležnih organa.

 

Turistička organizacija opštine Zvečan nastala je prošle godine na osnovu Odluke Privremenog organa opštine Zvečan i saglasnosti Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Cilj ove organizacije je da očuva i unapredi turizam na teritoriji Zvečana. Sedište TOOZ je u okviru hotela u banjskom kompleksu „Rajska banja“ u Banjskoj.

termomineralne vode

Ovo je bio povod za razgovor sa Natašom Aksentijević, v.d. direktorkom Turističke organizacije Zvečan. Od izgradnje „Rajske banje“ u Banjskoj i putne infrastrukture turistička ponuda u ovom kraju je sve razgranatija. U turizam će se ovde još ulagati, a očekuju se i odgovarajući prihodi koji će omogućiti dalji razvoj i još bogatiju ponudu turistima i drugim gostima.

Turizam kao značajan razvojni potencijal Zvečana

– Primarni resurs za razvoj turizma čine prirodni i kulturni potencijali, odnosno, materijalno i nematerijalno nasleđe. Kada govorimo o prirodnim potencijalima treba pomenuti reku Ibar sa pritokama, termomineralne vode u Banjskoj, planinu Rogoznu i raznovrsnu floru i faunu. Kulturni potencijali obuhvataju materijalno nasleđe, srednjovekovni grad Zvečan, srednjovekovne manastire, manastir Banjsku i manastir Sokolicu, manastir Devine vode, nekoliko arheoloških lokaliteta i nematerijalno nasleđe koje čine običaji, tradicija, pesme, igre i zanati koji su karakteristični za ovaj kraj – rekla nam je Aksentijevićeva.

Konkretnije, razvoj turizma u opštini Zvečan biće usmeren ka razvoju i kvalitetnoj ponudi najpre banjskog i „Spa & Wellness“ turizma, zatim, kulturno-istorijskog i verskog turizma, kao i seoskog i ruralnog.

nataša aksentijević tooz

Razvoj banjskog turizma je prepoznat kao glavni nosilac razvoja turizma u opštini Zvečan. Zahvaljujući projektu „Obnove banje Banjska“, odnosno prirodnom bogatstvu, termomineralnim lekovitim vodama u Banjskoj i novoizgrađenom zdravstveno-turističkom centru „Rajska banja“, stvoreni su uslovi za razvoj banjskog i „Spa & Wellness“ turizma.

– Istakla bih da su termomineralne vode u Banjskoj eksploatisane još u rimsko doba. U srednjem veku su se koristile u vreme vladavine Stefana Uroša II Milutina. Do 1999. u banji je boravilo i do 5.000 gostiju godišnje. Banja je vremenom bila zapuštena, a od 2006. u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve, odnosno raško-prizrenske eparhije. Ponovno aktiviranje banje doprinelo je razvoju ne samo turizma već i aktiviranju lokalne zajednice i ekonomskom razvoju opštine Zvečan. Planiramo da kroz brojne aktivnosti, u narednom periodu, približimo turistima sve lokalitete koji su od značaja za razvoj turizma i tako ih približimo i učinimo dostupnim uz ponudu dodatnih sadržaja na samim lokalitetima – ističe Nataša Aksentijević.

Opština Zvečan ima bogato prirodno nasleđe tako da se u TO Zvečan razmišlja i o razvoju eko turizma. Ekološki turizam je danas, u uslovima kada je životna sredina ugrožena, sve popularniji. Evo šta o tome kaže naša sagovornica:

Lekovita banja pomaže kod steriliteta

– Za razvoj eko turizma u našoj opštini postoje uslovi, ali su potrebni i konkreti projekti. Cilj je da se svakako očuva životna sredina, odnosno, da se očuvaju prirodni resursi. Planina Rogozna je vredan prirodni potencijal, sa bogatom florom i faunom, tako da postoje uslovi i za razvoj izletničkog i vikend turizma, gde se mogu organizovati razne edukativne pešačke ture, uz promociju zdravog načina života i prirodnih vrednosti ovog kraja.

U TOOZ planiraju da animiraju ponudu i putem sadržaja o lekovitosti banjske vode koja pomaže u lečenju kožnih, reumatskih i ginekoloških oboljenja, naročito steriliteta. Ovo su činjenice koje govore da je projekat „Obnove banje Banjska“ od izuzetne važnosti ne samo za opštinu Zvečan već i za šire okruženje.

– Kompleks bazena na otvorenom obuhvata plivački bazen sa sanitarnom vodom i dečiji plivački bazen, kao i prateće sadržaje. U okviru kompleksa „Rajska banja“ stvoreni su uslovi za odmor i rekreaciju, relaksaciju i uživanje sa ciljem očuvanja zdravih životnih navika i održavanje dobrog zdravstvenog stanja – napominje naša sagovornica.

banjska kim

Raznovrsnost sadržaja i turističke ponude je svakako od velike važnosti za privlačenje turista. Upravo se iz tih razloga nastavilo sa infrastrukturnim ulaganjem u naselju Banjska, kako bi se stvorili uslovi za dalji razvoj turizma za koji je neophodno da postoji odgovarajuća infrastruktura, ali i suprastruktura.

– Letnja turistička sezona u Rajskoj banji umnogome zavisi od razvoja same epidemiološke situacije i poštovanja preporučenih mera od strane nadležnih organa. Takva je situacija ne samo u opštini Zvečan, već i u čitavom okruženju. Iskreno verujem da se nazire kraj, odnosno, stabilizacija stanja i bolja epidemiološka situacija koja će omogućiti da se turistička sezona u Rajskoj banji nesmetano odvija, bez ograničenja rada i rada smanjenog kapaciteta. U svakom slučaju, Rajska banja je kompleks koji ima uslove za rad tokom cele godine – tvrdi v.d. direktorka TOOZ, pa dodaje:

– U zavisnosti od epidemiološke situacije, mogu se očekivati najviše domaći gosti, odnosno posetioci iz opštine Zvečan, ali i susednih opština Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka. Moram da napomenem da isto tako vlada veliko interesovanje posetilaca i iz drugih gradova širom Srbije. Neki od njih su već boravili u Rajskoj banji i zahvaljujući izuzetnoj usluzi, smeštaju i prijatnom boravku odavde su poneli pozitivne utiske, pa su to glavni razlozi zbog kojih žele ovde ponovo da borave. S druge strane, broj gostiju koji dolazi zbog lečenja ili poboljšavanja svog zdravstvenog stanja, odnosno oni kojima odgovara lekovita banjska voda je konstantan.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić