„LITTLE ISLAND“

Za posetioce je otvorena nova atrakcija u Njujorku. Veštačko ostrvo postavljeno je na reci Hadson i prostire se na 9,7 hektara.

 

Ovo veštačko ostrvo podržavaju 132 betonska stuba koja imaju forme gljiva različitih veličina i visina, pa shodno tome stvaraju talasasti pejzaž. Ostrvo je povezano sa kopnom sa dva mosta. Locirano je na atraktivnom mestu na zapadnoj strani Menhetna u blizini High Linea.

veštačko ostrvo

Ovo veštačko ostrvo, koje je u stvari veliki parkovski prostor pod nazivom „Little Island“ projektovalo je Heatherwick Studio u saradnji sa firmom Arup i pejzažnim arhitektama iz Mathews Nielsen Landscape Architects (MNLA) iz Njujorka. Ideju su dobili posmatrajući stubove starog mola Pier 54 koji su virili iz vode i ispod davali utočište ribama i vodenom svetu.

Obično se stubovi sastoje iz konstrukcionih šipova koji se pobijaju i spuštaju u korito i prekrivaju pločama koje stvaraju površinu. Međutim, inspiracija je došla od stubova koji su u stanju da izdrže esktremne uslove na reci. Šipovi, od kojih svaki može da izdrži do 317 tona, zabijeni su duboko u stenu i to 61 metar ispod vode. Montažni betonski elementi za gornji deo proizvedeni su korišćenjem 39 različitih oblika oplate, a nakon toga transportovani teretnim brodom na samu lokaciju. Betonska ploča izlivena na samom mestu povezala je montažne elemente. Vrhovi šipova izrađeni su od gotovih elemenata u formi „latica“ kao posude širine šest metara koje su zatim napunjene zemljom.

ostrvo park njujork

U okviru parka nalazi se preko 540 metara staza koje vijugaju po ostrvu i provlače se pored vidikovaca i prostora namenjenih za održavanje događaja i predstava. Ovakvih prostora je ukupno tri, od čega je najzanimljiviji amfiteatar sa drvenim klupama sa 700 sedišta koji gleda ka reci i velikoj pozornici – pa predstavlja pozorište na otvorenom. Pored njega tu je i centralni prostor koji može da primi 3.500 ljudi i intimnija pozornica sa 200 mesta.

Za projekat je odabrano 400 vrsta biljaka i 100 vrsta drveća, pretežno zimzelenih kako bi se zaustaviti udari vetra sa reke. Ostavljenje su i zelene površine u vidu travnjaka za opuštanje i sunčanje u letnjem periodu. Stepenice duž ostrva su izrađene od bagremovog drveta i vode kroz brdoviti krajolik. Postavljenje su i gomile kamenja u vidu stena kako bi pejzaž bio zanimljiviji i avanturističkiji. Sve dodatne konstrukcije su izgrađeni ispod mola i pristupa im se preko jednog od mostova kako ne bi zaklanjale pogled.

Ovo ostrvo je otvoreno za javnost. Za realizaciju projekta studiju Heatherwick je trebalo osam godina. Projekat je prvi put predložen 2014. godine, a izgradnja započela dve godine posle ali je zaustavljena sledeće i nakon legalnog lobiranja lokalnih kompanija ponovo pokrenuta 2019. godine pod novim imenom koje je ostalo i danas “Little Island”.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs