BORBA PROTIV KORONE

Krizni štab je najavio da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuti proceduru da se sprovede vakcinacija dece uzrasta od 12 do 16 godina.

 

Krizni štab je najavio da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuti proceduru da se sprovede vakcinacija dece uzrasta od 12 do 16 godina vakcinom Fajzer/Biontek. Imunizacija ovog uzrasta se uveliko sporovodi u Americi, a početkom ovog meseca se očekuje i u Nemačkoj.

vakcinacija dece

Dr Olivera Ostojić, dečji pulmolog iz bolnice „Dragiša Mišović“ i dr Irena Vuković specijalista imunologije Medicinskog fakulčteta u Beogradu objasnile su prilikom gostovanja u emisiji „150 minuta“ koje su prednosti imunizacije dece.

Saznanja o zaražavanju dece virusom korona su se menjala vremenom. Od početne teorije da ne obolevaju, zatim da su samo prenosioci, imali smo i tragične slučajeve i preminulih beba.

„Od marta do sada u dečijoj bolnici ’Dragiša Mišović’ koja je bila osnovna pedijatrijska ustanova u kojoj su primani kovid pozitivni pacijenti, primili smo oko 850 dece i pregledali oko 2.000. Sva su bila PCR pozitivna, a simptomi su bili šaroliki – respiratorne, digestivne tegobe. Oko 80 odsto je imalo lakše kliničke slike, ali ono što nas je brinulo jesu deca sa težim kliničkim slikama, zato je ta imunizacija jako bitna. Ta deca su imala ozbiljne upale pluća, multisistemske inflamatorne sindrome, vrlo ozbiljna klinička stanja… Na sreću, sva deca s izlečena, nisu bila na respiratorima. Ali, bila su u vrlo ozbiljnim stanjima“, kaže dr Olivera Ostojić i dodaje:

„Raduje nas da ćemo dobiti odobrenje da se i mlađa deca vakcinišu. Da doprinesemo kolektivnom imunitetu, da ne budu prenosioci. Ono što je bitno za decu od 12 do 16, a čitava planeta je u koroni, jeste da ne možemo da dozvolimo da deca koja treba da putuju, da budu u strahu da će dobiti koronu od nekog tamo iz Brazila. Zašto se ne vakcinisati i sigurno putovati? Moramo da se krećemo svuda i to je jako bitno za te naše tinejdžere.“

Ipak, nije zanemarljiv broj roditelja koji okleva kad je reč o imunitaciji njihove dece. Kako ih razuveriti?

„Deca mogu da se zaraze i mogu da prenose virus. Videli smo na primeru gripa, kada vakcinišemo decu u obdaništu, na taj način smo zaštitili njihove bake i deke. Vakcine su zaista bezbedne, Fajzerovu vakcinu je primilo preko 200 miliona odraslih ljudi. Studija koja je urađena nad 2.000 i nešto dece pokazala je da čak vakcina efikasnija kod njih nego kod nas, štiti čak 100 odsto. Neželjene rekacije su sliče kao kod odraslih, blage reakcije koje prolaze za dan, dva – bol namestu uboda, neka temperatura. Jedino što treba spomeniti da se kod adolescenata, dakle preko 12 godina, češće dešava da izgube svest, dođe do sinkope. To nema veze sa samom vakcinom, već načinom davanja. Samo treba obratiti pažnju da kada primaju vakcinu da budu u sedećem ili ležećem položaju, da ukoliko padnu se ne bi povredili. Zapravo radi se o tom nerealnom strahu od igle koji ne postoji kod dece, ali postoji kod tinejdžera i to se ne zna zašto je to tako“, objašnjava dr Irena Vuković.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Kakva je trenutna situacija kad je reč o deci oboleloj od kovida?

„Trenutno stanje je toliko dobro da sad imamo jedno ili dvoje dece na odeljenju, ona su u dobrom stanju. Sad je ovo jedan miran period. Bilo je preko 40, 50 dece sa upalama pluća i ozbiljno bolesne dece sa hroničnim bolestima, onkoloških pacijenata, dijabetičara, a sreća je da nisu pokazali tešku klničku sliku. A onda su neka potpuno zdrava deca razvila multisistemski inflamatorni sindrom, veoma opasna, gojazna deca sa kovid penumonijama, kod dečaka je to bilo češće, oni su češće imali teške kliničke slike“, objašnjava dr Ostojić i objašnjava zašto je vakcinacija dece dobra:

„Poručila bih roditeljima da razmisle koliko je ozbiljnih bolesti iskorenjeno vakcinom.“

Zašto se baš Fajzer/Biontek preporučuje deci?

„To se uvek postavlja pitanje kao da se favorizuje ta vakcina, a oni su prvi uradili istraživanje na toj starosnoj populaciji od 12 nadalje, i dobili odluku regulatornog tela. Moderna je za njima, oni očekuju da dobiju potvrdu u junu. Istraživači u Kini su radili studije nad starijima od tri godine, verujem da ćemo uskoro imati podatke i kad su druge vakcine u pitanju“, zaključuje dr Vuković.