DOBRI SAVETI

Da bismo smršali bez naročitog gladovanja i loših povratnih efekata, važno je da znamo kada treba izbeći ugljene hidrate u svakodnevnim obrocima.

 

O ugljenim hidratima se vrlo često priča kao o velikom zlu, posebno kada neko pokušava da smrša. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati loši i u konzumaciji je važno samo pametno birati.

izbeći ugljene hidrate

Zdravi, složeni ugljeni hidrati itekako su korisni za naše telo, a posledica izbacivanja ugljenih hidrata iz ishrane mogu biti umor i psihička iscrpljenost.

Međutim, to ne znači da biste dnevno trebalo da jedete neograničene količine ugljenih hidrata. Povećani unos, naravno, može dovesti do povećanja kilaže, ali unos u razumnim količinama važan je ako želite da imate dovoljno energije, a pritom ne upropastite figuru.

Iako zdravi ugljeni hidrati kao deo ishrane imaju svoje prednosti, postoje određene situacije u kojima bi ih bilo dobro izbegavati, posebno ako želite održati idealnu težinu ili smršati.

U nastavku donosimo pet takvih situacija u kojima se većina nas zatekla svakodnevno ili povremeno.

1. Kada ste nenaspavani

Ustali ste nakon cele noći okretanja u krevetu i iako samo želite da se vratite u krevet, to ne možete da učinite jer imate određene obveze i odgovornosti? Tokom takvih dana klonite se preteranog unosa ugljenih hidrata jer će vas oni samo uspavljivati. Naime, nakon besanih noći povećaće se vaša žudnja za jednostavnim ugljenim hidratima od kojih nećete imati nikakve koristi.

Umesto da vam „gorivo“ u takvim danima budu nezdrave namirnice, oduprite im se i posegnite za proteinima kako bi se stabilizovali i energizovali.

2. Pre odlaska u krevet

Mnogi ljudi kažu da im ugljeni hidrati pomažu u borbi protiv nesanice. Ako vam se čini da je to jedini način da odete u svet snova, pojedite jedan keks ili komadić banane. Međutim, zaustavite se na tome jer od previše ugljenih hidrata pre spavanja nećete dobiti samo čvršći san nego i nepotrebne kilograme.

3. Kada vam je dosadno

Ponekad kad vam je dosadno možete pomisliti da ste gladni, iako niste. U takvim situacijama mnogi posegnu za jednostavnim ugljenim hidratima, a posledica takvih rešenja može biti višak kilograma – i još veća glad. Zato se, kada vam je dosadno, bavite nečim produktivnijim. Ponekad samo treba da se naterate da krenete s nekom aktivnošću i kasnije ćete biti sretni i zahvalni.

4. Uoči važnih događanja

Uskoro morate da se pojavite na događaju poput venčanja ili neke druge svečanosti i zablistati u novoj haljini? Pokušajte da izbegne prejedanje ugljenim hidratima uoči odlaska jer bi posledica mogla biti nadutost, što nikako ne želite, posebno ako vas očekuje puno fotografisanja.

5. Za doručak

Iako je ugljene hidrate najbolje jesti ranije u danu kada imate dovoljno vremena za njihovo sagorevanje, pokušajte da ih izbegnete u sklopu prvog obroka. Pritom prvenstveno mislimo na to da vaš prvi obrok ne bi trebalo da budu hleb i razna peciva.

Uopšteno, ugljene hidrate, posebno šećere, dobro je izbegavati kada treba biti na vrhuncu mentalne budnosti. jer od njih možete postati pospani.

Neka vaš doručak bude bogat proteinima, odnosno zdravim mastima, a ako se ipak ne želite u potpunosti odreći ugljenih hidrata, jedite ovsene pahuljice. U obrok dodajte npr. i lanene semenke bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama kako biste poboljšali koncentraciju i održali nivo šećera u krvi stabilnim.

Izvor: Zadovoljna.hr