TRAGOM ISTRAŽIVANJA

Fotografiju na kojoj se vide ostaci dvora Jelene Anžujske napravio je Blagoje Božović 1977. neposredno pre potapanja predela na kome se nalazilo to zdanje.

 

Neistražena arheološka nalazišta uvek su interesantna naučnim istraživačima, novinarima i široj javnosti.

ostaci dvora

Ibarski Kolašin je najmanje ispitan kraj naše zemlje, još su polovinom prošlog veka zaključili istraživači koji su se oslanjali na radove čuvenih etnolga akademika Jovana Cvijića i Milisava Lutovca.

Na teritoriji Ibarskog Kolašina, na krajnjem severu opštine Zubin Potok, nalazi se arheološko nalazište na mestu gde se nalazi jezero Gazivode i iznad jezera na teritoriji naselja Brnjak. Arheološka nalazišta i kulturna blaga koja su skrivena potapanjem velikog dela prostora u dolini Ibra kada je nastalo veštačko jezero Gazivode u drugoj polovini prošlog veka, nisu bila istražena.

A radi se o neiscrpnim arheološkom blagu od praistorijskih veremana, preko Nemanjića sve do sedamdesetih godina prošloga veka kada je potopljena kotlina u podnošžju Mokre Gore, u gornjem toku Ibra.

Blagoje Božović (1915-2000) sveštenik, učitelj, direktor škole jedan je od poslednjih etnologa koji je prošlog veka dao značajan doprinos izučavanju Ibarskog Kolašina.

Blagoje Božović je deo svojih istraživanja objavio u delima“Narodni običaji u Ibarskom Kolašinu“ Priština 1997, Zubin Potok, 2005. I „Kolašinski kneževi“, Istok, 2001. Radove je objavljivao u listov ima i časopisima „Jedinstvo“, „Stremljenja“, „Obeležja“, „Raskovnik“, Prosvetni pregled i drugim.

Blagoje Božović je punih pet decenija bio posvećen istraživačko-naučnom radu, sakupljanju i proučavanju etnološke građe kako arhivske tako i na terenu. On je na taj način ispunjavao dug prema zavičaju.

Tragajući za etnografskim podacima o Brnjaku, nedavno smo od Olge Janačković i Biljane Jakšić, kćerki Blagoja Božovića, dobili do sada neobjavljivanu fotografiju na kojoj se vide ostaci srednjevekovnog dvora kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša prvog i majke kraljeva Dragutina i Milutina, koji je imala u Brnjaku.

Fotografiju je napravio Blagoje Božović 1977. godine neposredno pre potapanja predela na kome je bio dvorac srpske kraljice francuskog porekla Jelene Anžujske, kao i Škola za žensku decu koju je ona osnovala na tom mestu.

Autor: Slavica Đukić

Izvor: Jedinstvo