ŠKOLE I PRODUŽENI BORAVAK

Iako je naslovna sintagma mnogima verovatno asocijacija na banjski turizam ili neku vrstu odmora, produženi boravak gotovo neizostavno ide uz obrazovanje.

Produženi boravak je sve veći izazov, kako vaspitačima u predškolskim ustanovama, učiteljima u školi, tako i roditeljima.

produženi boravak

Izazovi savremenog doba

Mnogi roditelji ne mogu da dođu po svoju decu posle škole u, na primer, 11 časova, nego tek nekoliko sati kasnije, usled poslovnih obaveza. Upravo iz tog razloga mnogi roditelji ostavljaju decu duže u školi. Neki roditelji su srećni što su deca u stručnim rukama, dok drugi očekuju da učitelji preuzmu i roditeljsku ulogu. Poznato je šta sve treba da poseduje učitelj da bi bio uspešan, ali učitelj u produženom boravku mora da bude „devojka za sve“: i mama, i tata, baka ili deka, tetka ili stric. Pored toga što ga uči čitanju, pisanju, računanju, učitelji  u produženom boravku dopuštaju deci da budu ono što jesu, a produženi boravak je idealan za podsticanje dečje aktivnosti.

Produženi boravak i njegovi izazovi

Jedan od najvećih izazova predstavlja i to da jednu grupu produženog boravka čine učenici iz različitih razreda. Rad u boravku tada postaje još zahtevniji i iziskuje dodatnu kreativnost.

Često se navodi da je boravak sa đacima prvacima poput vožnje u lunaparku. Mališani sede i po nekoliko sati u školskim klupama, a kad konačno dođe trenutak da krenu kući, znaju da će ostati još nekoliko sati sa osobom sa kojom su do malopre usvajali nova školska znanja. Jedino što se menja je učionica.

Prednosti

Ovo, naravno, ne mora da znači da će produženi boravak biti dodatno mučenje za učitelje i decu. Ako je u pitanju jesen, nema ničeg lepšeg nego iskoristiti dane u produženom boravku za duge šetnje, skupljanje jesenjih plodova, pripremanje i postavljanje izložbe o jeseni. U oktobru se obeležava i Dan zdrave hrane, pa eto još jedne prilike da se i roditelji angažuju u pripremanju raznih đakonija. Tokom zime može se raditi priprema za obeležavanje Nove godine, što može biti realizovano u likovnoj ili dramskoj sekciji, spremanjem školske predstave. U proleće se ponovo izlazi napolje, produženi boravak se može realizovati van grada, skupljanjem biljaka ili pripremanjem Uskrsa.

produženi boravak aktivnosti

Opet izazovi

Učitelji moraju da vode računa i o ličnoj higijeni učenika. Mnogi odrede dežurnog učenika koji će kontrolisati da li su ostali oprali ruke. Učenici uglavnom znaju kako se treba ponašati za stolom, ali uvek postoje pojedinci koji vole da se igraju priborom za jelo, hranom, nemirni su ili ometaju druge. Teško je očekivati da deca u to doba dana budu mirna. Izazov je i privoleti učenike da pojedu i onu hranu koju ne vole.

Nakon ručka preporučuje se igra u trajanju od najmanje pola sata. Izazov učitelja jeste da animira učenike koji se često brzo naljute i odustanu od igre. Učitelj je tu neretko i sudija.

Nakon igre, sledi izrada domaćih zadataka. Učitelj treba da stalno podstiče i usmerava učenike.  Na kraju, potrebno je naučiti decu kako da slože knjige u torbu, pregledaju pernice i pospreme svoje radno mesto.

Zato se i navodi da je dobar učitelj produžetak roditeljskog doma.