VEK KINESKOG KOMUNIZMA

Komunistička partija Kine obeležava stotu godišnjicu osnivanja i na sva usta hvali svoja dostignuća – uz reviziju istorije. Ali, već sad se postavlja pitanje koliko će Si Đinping ostati na čelu partije i države.

 

Kinom odzvanjaju svečane fanfare. Komunistička partija, osnovana 1921. godine, slavi veliki jubilej. Sedmicama ranije su širom zemlje postavljeni plakati i parole koji slave uspehe. U ponedeljak je održana pompezna proslava na Nacionalnom stadionu u Pekingu.

komunistička partija

Sa nešto više od devedeset miliona članova, KP Kine je druga najveća stranka na svetu, sa upola manjim članstvom od Indijske narodne partije. KP upravlja Kinom od pobede u građanskom ratu 1949. godine.

„Međunarodni uticaj KP i njena privlačnost su se kontinuirano uvećavali, stavljajući je na čelo svetske politike“, rekao je novinarima Guo Ježu, zamenik u stranačkom odeljenju koje se bavi spoljnim odnosima.

Partija je vodila Kinu kroz vek ratova i ekonomskog napretka. U poslednje dve decenije iz siromaštva i gladi su izvučeni milioni Kineza, uglavnom onih u ruralnim predelima. Danas je Kina druga najveća svetska privreda.

Poruka svetu

Ipak, koncentracija moći i ekspanzionistička spoljna policija pod vođstvom Sija Đinpinga kod nekih bude zabrinutost da Kina postaje sve autoritarnija. Kritike iznutra brzo bivaju ugušene, ali odzvanjaju one spolja. Recimo, zbog vojne doktrine u Južnom kineskom moru, ili gušenja građanskih sloboda u Hongkongu i obračuna sa ujgurskom muslimanskom manjinom na zapadu zemlje.

O tome, razume se, neće biti reči u ovoj svečarskoj sedmici. Partija hoće „izlog i živi dokaz uspeha i prilagodljivosti svog sistema vladavine“, kaže Valeri Tan, analitičarka berlinskog Instituta „Merkator“ za kineske studije. „Stota godišnjica nije samo istorijski važna za KP. Ona ima veliku političku važnost za Sija Đinpinga“, dodaje Tan.

Ređale su se partijske veličine koje su demonstrativno hvalile predsednika Sija. On se smatra najvažnijim liderom zemlje i stranke još od Maa Cedunga, osnivača Narodne Republike.

„Partija hoće da pokaže svetu da njen sistem nije samo uspeo da prevlada finansijske krize, prirodne katastrofe, političke skandale i globalnu pandemiju, nego i da je nesalomiv, da je sve jači i spreman da dostigne status supersile do 2049. godine, što je Si postavio kao cilj“, kaže Tan.

U februaru je Si odobrio izmenjenu verziju „Kratke istorije Komunističke partije Kine“ – zvaničnog istorijata stranke – koja je uoči stote godišnjice izašla na preko pet stotina stranica. U toj prilagođenoj istoriji je decenijsko previranje zbog Kulturne revolucije svedeno na svega tri stranice, a zlodela koja je počinio Maov režim su ublažena.

Deo koji govori o takozvanom Velikom skoku napred, planu ekonomske i društvene reorganizacije zbog kojeg je dvadesetak miliona ljudi umrlo od gladi, takođe je skraćen i pomenute su tek neke „ekonomske teškoće“. U prošloj verziji ovog istorijata, izdatoj pre deset godina, još je bilo reči o „gladi“ i „smrti od gladi“.

Velika glad pod Maovim režimom se sada pominje samo jednom, i to kao „prirodna katastrofa“.

Istorija predsednika Sija

Feliks Vemhojer, sinolog sa Univerziteta u Kelnu, kaže da istoriografija tradicionalno igra važnu ulogu u nasleđu partije i nastojanjima da se potcrta njen legitimitet. I Mao je koristio zvaničnu istoriografiju da „ujedini ideju“, kaže Vemhojer.

Ovaj stručnjak ukazuje da je u novoj verziji istorijata protest na trgu Tjenanmen 1989. opisan kao kontrarevolucionaran i da su zato vlasti morale da ga uguše, te su to „veoma efikasno“ i uradile.

„Iako je bilo kriza, stranka je uvek uspevala da se regeneriše i vodi Kinu putem napretka“, sažima Vemhojer glavnu poruku te revidirane istorije. Ali ne samo to: krunu knjige čine „ideje za novu eru“ predsednika Sija. U to spada svrgavanje Sjedinjenih Država sa trona najveće ekonomije, kao i vodeće mesto Kine kao vojne i tehnološke sile.

„Zapanjujuće je da deo o Siju Đinpingu zauzima oko četvrtine cele knjige, iako je on na vlasti samo osam godina, a partija postoji čitav vek“, dodaje ovaj sinolog iz Kelna.

Sa zvaničnom istorijom nema šale. Ona će, kao udžbenik, biti propitivana na fakultetima. Milioni Kineza će morati da zapamte najvažnije podatke i odgovore.

Doživotni vođa?

Cilj ove revizije istorije je da se „suprotstavi negativnim narativima o Kini, posebno onima sa Zapada“, kaže nam Valeri Tan. Na jednom partijskom forumu je Si nedavno pozvao drugove da grade „kredibilan, dopadljiv i respektabilan imidž Kine“.

„Ti napori će se verovatno pojačati, što kroz kampanje širenja uticaja na Tviteru, agresivnom diplomatijom, viralnom digitalnom propagandom ili odgojem novinara i influensera naklonjenih Kini“, kaže Tan.

Uz to ide Sijeva namera da Kina uspostavi samodovoljnost u kritičnim tehnološkim granama, što je opisano u planu „Made in China 2025“. Si je ranije zadao cilj da Kina ove godine postane „umereno prosperitetno društvo“, što znači nestanak ekstremnog siromaštva. Pre nekoliko meseci je proglasio pobedu protiv siromaštva.

Si (68) je zavladao partijom i zemljom 2012. godine i uklonio je sva ograničenja svoje vladavine. Još nije odabrao naslednika. Očekuje se da će naredne godine Stalni komitet Politbiroa biti zamenjen. Glavno pitanje je da li će Si, koji ima poziciju generalnog sekretara partije, oživeti titulu šefa partije koju je imao Mao.

„Iduća godina će biti ključna da vidimo kako će izgledati smena rukovodstva“, kaže Tan. „Vlada velika neizvesnost oko toga šta će se desiti i da li Si može da ostane na vlasti u nedogled.“

Izvor: DW.com