POTRAGA ZA RARITETIMA

Izdvojili smo stara muzička izdanja za kojima postoji najmasovnija potraga. Najtraženiji EX-YU albumi među muzičkim sladokuscima su pred vama!

 

Na sajtu Discogs koji beleži sva audio izdanja ikada objavljena na planeti moguće je videti kako stoje najtraženiji albumi izdavani u nekadašnjoj Jugoslaviji.

najtraženiji albumi

Izdvojili smo pet domaćih izdanja za kojima postoji najmasovnija potraga u svetu. Sasvim neočekivano je autor najtraženijeg albuma sa ovih prostora jedan Albanac, a među top pet izvođača čak dva su iz Slovenije.

Zanimljiva je i činjenica da sve njih karakteriše gotovo sličan zvuk, što dovodi do jednostavnog zaključka da kvalitetan elektro, fanki i disko sint-pop zvuk veoma nedostaje ljubiteljima muzike na globalnom nivou.

Evo koji su to najtraženiji muzički albumi objavljenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Arian Kerliu – „Arian“ (1981)

najtraženiji albumi

„Arian“ je već nekoliko godina na sajtu Discogs zakucan na prvom mestu najtraženijih jugoslovenskih albuma. Njegov autor je Arian Kerliu, Albanac iz mesta Debar u Makedoniji, a ovo LP izdanje sa osam numera objavio je pod etiketom PGP RTB pre ravno 40 godina. Na A strani su pesme na engleskom jeziku, dok su s druge strane ploče te iste pesme otpevane na srpsko-hrvatskom.

U pitanju je mešavina više žanrova – diska, fanka, soula, bugija, sint-popa… Izdanje je retko, jer Arian nije bio popularan u vreme objave albuma, ali su ga tokom minulih godina strani ljubitelji fuzije raznih zvukova „iskopali“ kao atrakciju kojoj su dali na značaju.

Cena Arianovog prvog (i jedinog) albuma na ovom sajtu dostiže 130 evra, dok se njegov repres, koji su u prethodnim godinama uradile neke strane diskografske kuće, može pazariti i za svega dvadesetak evra.

Prema informacijama sa interneta, Arian već decenijama živi u Njujorku.

Boban Petrović – „Aroz“ (1984)

boban petrovic

U izdanju aleksandrovačkog Diskosa, produkcije za koju su izdavali najokoreliji narodnjaci, 1984. se pojavio drugi album fanki i disko muzičara Slobodana Bobana Petrovića. Odličan prethodni LP, koji mu je doneo enormnu popularnost na klupskim svirkama u tadašnjoj državi, osokolio je nezvaničnog kralja beogradskih žurki da u istom maniru nastavi sa muziciranjem. Međutim, ovde je stao.

Naime, s krajem diskografske karijere Boban je odlučio da vodi buran lični život, pa se preselio najpre na Kipar, gde je trgovao čelikom, otvorio nekoliko građevinskih firmi, bavio poslovima oko berze…

Čovek kojem je jedan Oliver Mandić posvetio pesmu „Bobane“ gotovo preko noći je postao milioner i odselio se u mondensko špansko letovalište Marbelju gde je bio dugi niz godina. Sada trenutno živi na više svetskih lokacija – Los Anđeles, Njujork, London, Beograd…

Intrigantna životna priča ovog bonvivana, skromni odštampan tiraž i, naravno, kvalitetna muzika razlozi su velike potražnje albuma „Aroz“, čija se cena na internetu kreće oko 300 evra.

Videosex – „Videosex“ (1984)

videosex

Ploča objavljena iste godine kad i Petrovićev „Aroz“ vinula je u orbitu slovenački bend Videosex, manje zbog kvaliteta pesama, a više zbog super seksi crnke, pevačice Anje Rupel, koja je u to vreme bila tiha pubertetlijska patnja širom SFRJ.

Rupelova je kao glavni vokal Videoseksa svojim senzualnim glasom začas obezbedila tron na ne tako zastupljenoj elektro sceni u bivšoj Jugi, pa su se s pažnjom pratile i pesme koje su nastajale posle ovog prvenca.

Ipak, ovaj premijerni album sa hitom „Detektivska priča“ na internetu je najtraženiji od svih kasnijih.

On je treći na listama svetskih konzumenata eks-ju muzike, koji treba da izdvoje bar 40 evra kako bi se našao u njihovoj kolekciji.

Laibach – „Laibach“ (1985)

laibach

Prvi album industrijal benda Laibach iz Ljubljane (ime benda je nemački naziv za slovenaču prestonicu) zauzima četvtu poziciju po traženosti na sajtu Discogs.

Ovaj bend doživeo je i još uvek doživljava mnogo kontroverzi, jer je zbog scenske upotrebe uniformi i totalitarne estetike koju propagira često optuživan ili za previše levo ili za suviše desno političko usmerenje. Laibach je takve tvrdnje oduvek negirao, usmeravajući svoju publiku na unikatan koncertni doživljaj specifične muzike koju stvara.

Osim ovog izdanja kog su ponovo doštampavale razne slovenačke i neke inostrane kuće, original objavljen za neprofitnu galerijsku organizaciju ŠKUC toliko je redak da ga i nema u ponudi na internetu. Zato se cena reizdatih kopija kreće između 45 i 100 evra.

Bastion – „Bastion“ (1984)

bastion

Elektronski sint pop-rok zvuk iz Makedonije uobličen u istoimeni album benda „Bastion“ stigao je na police prodavnica ploča davne 1984. godine.

Predvođeni svetski poznatim makedonskim muzičarem Kirilom Džajkovskim i Anom Kostovskom kao glavnim vokalom, Bastion pravi zvuk po ugledu na tada planetarno popularne bendove poput „Dipeš mod“ i „Pet šop bojs“. Ovakav ton potpuno je nekarakterističan za južne susede koji su poznati po svojim tradicionalnim folk pesmama, pa je i to razlog što je ovo izdanje i onda i sada pravi raritet.

Mala skopska disko kuća ACC Records objavila je ovaj album u CD formatu pre tri godine i njega nije teško naći u prodaji, ali se originalni LP objavljen za PGP RTB, konkretno na sajtu Discogs može pronaći kod samo dva prodavca. Jedan ga prodaje za 80, a drugi za 120 evra.