STANJE BOLNE KIČME

Jedna od bolesti uklještenja nerava i pršljenova naziva se neuralna foraminalna stenoza i za nju je važno otkriti joj uzrok nastanka, da lekar dijagnostikuje ovo stanje i pristupi lečenju što je pre moguće.

 

Mali otvori kroz koje prolaze nervni koreni u kičmenom stubu nazivaju se foramine. Sužavanje foramina, tzv. stenoza, dovodi do kompresije unutrašnjih korena, tj. stanja koje se naziva foraminalna stenoza ili neuralno foraminalno suženje.

neuralna foraminalna stenoza

Neuralna foraminalna stenoza može da utiče na jedan koren nerva sa jedne strane tela ili da ima bilateralni efekat koji rezultira kompresijom nervnog korena sa obe strane kičme pojedinca.

Neuralna foraminalna stenoza i simptomi

Simptomi stenoze variraju u zavisnosti od težine bolesti, originalne širine spinalnog kanala, ranjivosti pogođenih nerava i sl. Ovo su neki od uobičajenih simptoma bolesti:

  • Bolovi u stražnjici, bedrima i nogama dok stojite ili hodate i rasipanje bola tokom odmora. Može se javiti i ne mora bol u leđima.
  • Određeni položaji i pokreti mogu ublažiti ili smanjiti bol, kao što je savijanje, jer može dati više prostora korenu nerva.
  • Peckanje, ukočenost i slabost u donjim ekstremitetima može se osetiti u težim oblicima bolesti.
  • Na kraju se može izgubiti sposobnost hodanja.

Neuralna foraminalna stenoza i uzroci

Ovo stanje može biti uzrokovano mnogim faktorima, uključujući starenje i druge razne bolesti.

  • Kako starimo, prirodno habanje i trenje diskova može dovesti do njihove degeneracije, što dovodi do gubitka njihove visine i sužavanja. Ovo je glavni uzrok neuralne foraminalne stenoze.
  • Koštani izdanci mogu da se nađu na foraminama i da tako blokiraju put nervnim korenima.
  • Delovi intervertebralnog diska mogu prodirati u foramine.
  • U retkim slučajevima bolest može da ima urođeno poreklo.
  • Uklješten disk, tj. stanje koje se naziva diskus hernija, u kojem jedan deo intervertebralnog diska prodire u foramine, izazivajući kompresiju nervnog korena.
  • Kada se jedan pršljen preklapa sa drugim (spondilolisteza) nervni koren će biti stegnut.
  • Foraminalna stenoza može biti povezana sa bolestima kao što su reumatoidni artritis, spondilolisteza, hronični meningitis, osteoartritis ili tumori kičmenog stuba.

Kako dijagnostikovati neuralnu foraminalnu stenozu

Za to ćete morati da posetite lekara, a ovo su neke od potrebnih procedura:

  • Lekari treba prvo da se upoznaju sa vašom istorijom bolesti i da zabeleže prirodu i trajanje prisutnih simptoma.
  • Tada se može izvršiti fizička provera, koja daje jasan pregled o ozbiljnosti stanja i potencijalnim pretnjama.
  • Detaljan neurološki pregled omogućava lekaru da utvrdi abnormalnosti u osećaju i snazi pogođenih područja. Ovo takođe pomaže da se isključe neke bolesti kuka i zglobova kao što je artritis.
  • Iako ne postoje nikakvi specifični laboratorijski testovi, MR ili CT skeniranje može pomoći u kvantifikaciji stepena suženja kanala u kojima se nalaze nervi.

Sweden bitter oglas 900px

Kako lečiti neuralnu foraminalnu stenozu

Način lečenja koji se primenjuje za lečenje neuralne foraminalne stenoze zavisi od stepena ozbiljnosti bolesti i može se tretirati neinvazivnim ili invazivnim postupcima.

1. Nehirurško lečenje

Ova procedura uključuje fizioterapiju ili farmakoterapiju i prvenstveno ublažava simptome bolesti, a ne rešava stvarni uzrok. Koristi se za manje teška stanja ili kao sekundarni tretman nakon hirurških zahvata.

Vežba: Specijalizovane vežbe ili fizioterapijski tretmani koji se izvode pod nadzorom obučenog fizioterapeuta u simptomatskom lečenju foraminalne stenoze. Pacijentima se može savetovati da izbegavaju određene situacije koje mogu pogoršati njihovo fizičko stanje, kao što su teški treninzi u teretani.

Lekovi: Lekari mogu propisati protivupalna sredstva ili antibiotike za ublažavanje bolova ili steroide u ekstremnim slučajevima kako bi se vratila funkcija zahvaćenih delova. Antispazmodici takođe pružaju olakšanje od akutnih pogoršanja.

Injekcije: Epiduralne injekcije primenjene tokom perioda od nekoliko meseci mogu dovesti do smanjenja bola.

2. Hirurške procedure

U slučajevima kada bolest nepovoljno utiče na svakodnevne aktivnosti, upotreba hirurških procedura može biti jedini izlaz. Brojni faktori kao što su opšte zdravstveno stanje pacijenta, sposobnost pacijenta za intervenciju i veštine lekara da izvrši komplikovanu operaciju bez oštećenja bilo kojeg neciljanog tkiva, utiču na odluku da se preduzme hirurška procedura.

Dekompresija kičmene moždine: Hirurška dekompresijska intervencija izvodi se na pritisak nervusa spinalisa, što može dovesti do oslobađanja od simptoma foraminalne stenoze.

Spinalna fuzija: Često dekompresija kičme mora biti ujedinjena sa spinalnom fuzijom da bi se postigli najpovoljniji rezultati. Operacija spinalne fuzije pomaže da se postigne ravnoteža na udaljenosti gde je operacija dekompresijom dovela do slučajnog uklanjanja spoja duž koštanih izdanaka.