„NE“ ČIPOVANJU I NACI VAKCINAMA

Micotakisova vlada mora da padne jer je deljenje na vakcinisane i one koji to odbijaju demonstracija fašizma, poručuje Mihalis Pacikas, član Nacionalnog saveta pokreta „Slobodni ljudi”.

 

Više hiljada demonstranata na ulicama Atine, u Solunu u povorci čak 12.000 antivaksera s parolama: „Sloboda”, „Ne obaveznoj vakcinaciji”, „Nećemo čipovanje i nacističke vakcine”…

grci protestovali

Neki su nosili grčke zastave, ikone, krst u ruci, među njima je bilo i sveštenih lica, dok je član Nacionalnog saveta pokreta „Slobodni ljudi” Mihalis Pacikas, u ime onih koji smatraju da je obavezivanje na vakcinaciju gušenje ljudskih prava i sloboda, poručio da „Micotakisova vlada mora da padne, jer je deljenje na vakcinisane i one koji to odbijaju demonstracija fašizma”.

Talas nezadovoljstva protiv vakcinacije buknuo je tek prošle sedmice, prvo u Solunu, da bi se lagano proširio na celu zemlju. Odluka vlade da vakcina momentalno postane obavezna za sve zaposlene u domovima za stara lica, rehabilitacionim centrima, s tim što će oni koji se ne odazovu biti već 1. avgusta suspendovani sa radnih mesta bez primanja plate, insistiranje da se ista mera što pre primeni na sve medicinske radnike, pripadnike armije, po svemu sudeći i na zaposlene u sferi turizma i ugostiteljstva, od jeseni možda i na učitelje, isprovocirala je antivaksere da izađu na ulice. Oni najavljuju da je ovo samo početak i da će se okupljati svakodnevno kako bi sve one koji se još kolebaju ubedili da se priključe antivakserskom pokretu.

U ovom trenutku više od pet miliona Grka nije vakcinisano, obe doze primila su 43 procenta, broj novozaraženih je svakog dana oko 3.000, s tendencijom da do kraja meseca poraste na 6.000, a već na jesen, ukoliko imunizacijom ne bude obuhvaćeno 75–80 odsto građana, moglo bi da bude i 18.000 zaraženih dnevno. Statistike pokazuju da je u četvrtom talasu, koji tek hvata zalet u Grčkoj, zaraženo najviše mladih do 30 godina, čak 80 odsto. Pritisak na zdravstveni sistem još nije alarmantan, ali je Micotakisova vlada ozbiljno zabrinuta zbog razvoja situacije, koja uvek može da izmakne kontroli.

Mere koje se uvode, ali koje zbog spasavanja privrede ne bi smele da vode ka novom zatvaranju zemlje i uvođenju karantina kao u prethodnim fazama, svakodnevno se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji. Prema izjavama zvaničnika, na stolu su različite opcije, jer već sada su region oko Atine, Solun, Krit i Tesalija, ostrva kao Mikonos, Paros i Ios, oblasti gde bi mogle da se uvedu mnogo oštrije mere, jer broj zaraženih drastično raste. Samo u Atini dnevno ima više od 1.500 zaraženih, posebno u južnim, priobalnim delovima grada… Brine i situacija u Solunu, ali posebno na Kritu, u Retimnu i Iraklionu, gde je po 150 zaraženih.

Razmatraju se i mogućnost vakcinacije dece od 12 do 15 godina, uvođenje obaveznog brzog testa po povratku sa ostrva, nova uslovljavanja za sve koji nisu vakcinisani… Recimo, da se jesenas u amfiteatre puštaju samo vakcinisani studenti, da se dodatno pooštre mere kad je reč o ugostiteljskim objektima. Od petka, u restoranima i kafićima počinje režim kontrole na ulasku, te će – zavisno od toga koju su kategoriju gostiju vlasnici odabrali – ukoliko su „zeleni” primati samo vakcinisane, a ako su se opredelili za mešovitu klijentelu, osim vakcinisanih, moći će da usluže i one s PCR testom ne starijim od 72 sata, kao i s molekularnim ili brzim testom ne starijim od 48 sati. Svi ugostitelji besplatno su dobili neophodnu aplikaciju za čitanje koda o vakcinaciji, ali je već sada jasno da će se odluka o strogim pravilima ulaska u restorane i kafiće sprovoditi s mnogo poteškoća. U svakom slučaju, u zatvoreni prostor u restoranima, u bioskope i teatre moći će da ulaze samo vakcinisani.

Vlada se na ovakvu podelu odlučila kako bi izvršila pritisak na one koji ne žele da se vakcinišu i koji će, kako se kaže, vremenom ostati po strani od normalnog društvenog života. Međutim, brzo širenje delta mutacije kovida može da promeni planove i ponovo zahteva uvođenje novih, mnogo strožih mera ograničenja – ne samo u Grčkoj, već u celom svetu.

„Mladi se vraćaju sa ostrva i noćnih zabava i virus prenose na svoju rodbinu, tako da je sve više slučajeva zaraze ne samo među mlađom populacijom, već ponovo među starijima. Prošle godine u februaru trebalo je da prođe mesec dana da bi broj zaraženih sa 500 porastao na 3.000. Sada smo taj broj dostigli za manje od dve nedelje”, upozorava profesor Vana Papaevangelu, član kriznog štaba i podseća da je u praksi, zbog brzog širenja delta mutacije, realan broj zaraženih najmanje tri puta veći od registrovanih slučajeva.

Izvor: Politika.rs