RADE KRAĆE ZA ISTU PLATU

Više od 85 odsto radnika na Islandu odlučilo se za kraće radno vreme, a za istu platu ili je steklo pravo da radi manje. U prilog kraćoj radnoj nedelji govore dva istraživanja koja su sprovedena u toj zemlji.

 

Radnici na Islandu sve više se odlučuju za kraću radnu nedelju nakon što su dve velike studije pokazale da je smanjivanje broja sati na poslu „dramatično“ povećalo njihovo blagostanje i ravnotežu između posla i života. Istraživanja koja su trajala od 2015. do 2019. godine, takođe su utvrdila da je produktivnost ostala ista ili se čak poboljšala na većini radnih mesta uključenih u eksperiment.

na islandu

Naučnici ocenjuju da su ispitivanja grada Rejkjavika i nacionalne vlade „ogroman uspeh“, a nakon objavljivanja rezultata, oko 86 odsto ljudi u toj zemlji sada je steklo pravo na kraći rad ili već radi kraće, a da im se nije smanjila platu.

„Ovaj islandski eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom pokazuje nam ne samo da je moguće raditi manje, već i da su progresivne promene moguće“, rekao je Gudmundur Haraldson, jedan od naučnika koji su sprovodili istraživanje.

Više vremena za sebe i porodicu

Eksperiment u kojem je učestvovalo preko 2.500 zaposlenih – što je više od 1 odsto celokupne radne populacije Islanda – obuhvatio je širok spektar radnih mesta, od obdaništa, preko bolnica i kancelarija, pa do socijalnih službenika.

Mnogi učesnici u eksperimenta prešli su sa 40-časovne na radnu nedelju koja traje 35 ili ili 36 sati. Oni su ocenili da im je kraće radno vreme olakšavalo obavljanje raznih poslova oko kuće, kao što su kupovina ili čišćenje kuće radnim danima. Mnogi muškarci koji su u heteroseksualnim vezama izjavili su da su imali više vremena da se posvete kućnim poslovima, posebno oko čišćenja i kuvanja.

„To pokazuje da je javni sektor zreo da bude pionir kraćih radnih nedelja, a pouke mogu da izvuku i druge vlade“, rekao je Vil Stronge, direktor istraživanja u britanskom trustu mozgova „Autonomi“, koji je, zajedno sa „Asocijacijom za održivu demokratiju“ (Alda) na Islandu, analizirao rezultate ispitivanja.

Ideja se širi svetom

Ideja o četvorodnevnoj radnoj nedelji postaje sve primamljivija širom sveta. Španija eksprimntiše sa radnom nedeljom od 32 sata u okviru pilot-programa u koji je uloženo 50 miliona evra. Firma „Unilever“ pokrenula je eksperiment u kojem desetinama svojih radnika isplaćuje pune zarade, a od njih traži da rade samo četiri dana u nedelji.

U Japanu je vlada preporučila kompanijama da dozvole svom osoblju da se opredeli za četvorodnevnu nedelju radi poboljšanja blagostanja radnika. Kompanije bi tako, smatra se, mogle da zadrže sposobno i iskusno osoblje koje bi inače moralo da ode zbog porodičnih obaveza.

U avgustu je najveći nemački sindikat „IG Metal“ zatražio kraću nedelju, tvrdeći da će taj potez spasiti hiljade radnih mesta ugroženih zbog transformacije automobilske industrije koja prelazi na elektro-modele.

Izveštaj koji je naručila „Londonska platforma za četvorodnevnu nedelju“ pokazao je da prelazak na tu dužinu radnog vremena nudi i ekološke benefite. To bi do 2025. moglo da smanji emisiju ugljen-dioksida u Velikoj Britaniji za 127 miliona tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 27 miliona automobila sa puteva, sugeriše studija.

Izvor: DW.com