BOLEST KRETANJA

Kinetoza nije retko oboljenje. Ono se manifestuje vrtoglavicama i mučninama koje izaziva kretanje, koje pojedini delovi tela osećaju, dok drugi ne.

 

Bolest kretanja, odnosno kinetoza, je veoma učestala, a prema istraživanjima, od nje pati svaka treća osoba. Zapravo, skoro svako će osetiti bolest kretanja ukoliko bude izložen dovoljno intenzivnoj brzini.

kinetoza

Simptomi oboljenja

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je osećaj vrtoglavice i mučnine izazvan kretanjem. Kinetoza se dešava u situacijama kada neki delovi tela osećaju kretanje, a drugi ne. Na ovaj način, telo je zbunjeno, jer se ono ne kreće, ali srednje uho detektuje kretanje. Mozak za to vreme pokušava da shvati kakav signal da pošalje ostatku tela.

Bolest kretanja može da se manifestuje u vozilu, ali i u toku vožnje liftom ili tokom skijanja, na primer. U nekim slučajevima, kinezota nastaje i zbog migrena, porodične istorije ove bolesti, hormonskih promena ili neuroloških poremećaja.

Kao i s mnogim drugim oboljenjima i kinetoza se manifestuje drugačije kod svake osobe. Najčešći simptomi su bleda koža, vrtoglavica, pojačano znojenje, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, nervoza i pospanost.

Dobra vest je što postoji mnogo načinja da ublažite simptome kinetoze.

Ukoliko znate da ćete dugo putovati, izbegavajte teške i masne obroke. Kada tokom putovanja osetite mučninu, zagledajte se u deo pređela ili objekta koji miruje, bilo da je udaljena bandera, horizont ili nebo.

Izbegavajte čitanje knjige, magazina ili gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora tokom putovanja. Nekim ljudima pomaže i da žmure.

Izvor: Krstarica