KAD MUŠKARAC IMA MANJAK TESTOSTERONA

Šta se dešava kada muškarac ima manjak testosterona i kako muški hormon testosteron utiče na libido i potenciju?

Testosteron se najčešće povezuje sa „pravom muškošću“. То je najvažniji muški polni hormon. Sintetiše se u testisima, ali i kori nadbubrežne žlezde. Najveća koncentracija testosterona je između dvadesete i tridesete godine života. Nakon tog perioda proizvodnja hormona kod muškaraca kontinuirano opada za jedan odsto godišnje. Ovaj hormon zaista ima veliku ulogu u seksualnosti i razmnožavanju kod muškaraca.

testosteron i Manjak-testosterona-kod-muskaraca-simptomi-

Određena količina testosterona koja cirkuliše u cirkulatornom sistemu pretvara se u estrogen (estradiol), koji je  je odgovoran za regulaciju libida, erektilne funkcije i proizvodnju sperme. Testosteron takođe utiče i na mišićnu masu, rast kose, održavanje čvrstine kostiju, nivo crvenih krvnih zrnaca i na ukupan pozitivan utisak o sebi. To je hormon odgovoran za duboki muški glas i rast dlaka na licu.

Hormonski poremećaj kod muškaraca

Muški hipogonadizam je termin za nizak nivo testosterona. Postoje dve vrste hipogonadizma:

Primarno – kada testisi ne proizvode pravu količinu testosterona. To bi mogao biti genetski poremećaj.

Ostali faktori:

  • zaušci
  • hemoterapija, zračna terapija
  • višak minerala gvožđa u krvi
  • povreda testisa

Sekundarno – ne utiče na testise. U ovom slučaju problem je sa hipofizom/hipotalamusom. Ove žlezde se nalaze u mozgu i kontrolišu oslobađanje hormona (testosteron, luteinizujući hormon).

Uzroci sekundarnog hipogonadizma:

  • anomalija u razvoju hipotalamusa
  • inflamatorna bolest (sarkoidoza, tuberkuloza)
  • patologija hipofize
  • droge
  • HIV/AIDS
  • gojaznost

Simptomi poremećaja testosterona

Ukoliko ste osetili neki od sledećih simptoma: smanjeni seksualni nagon, erektilna disfunkcija, depresija, teškoće pri koncetrisanju i pamćenju, možda ne bi bilo loše da proverite nivo testosterona. Gojaznost, iscrpljenost i sve izraženiji stomak su takođe simptomi smanjenog nivoa testosterona kod muškaraca.

Iako je taj problem pogađao uglavnom starije muškarce, sada je sve češći i kod mlađih muškaraca. „Mladi muškarci između 30 i 40 godina starosti mogu da imaju vrlo nizak nivo testosterona“, kaže Harald Jern Šnajder, endokrinolog na Univerzitetskoj klinici u Minhenu.

Ti muškarci dobijaju prekomernu telesnu težinu, posebno u predelu stomaka, čime njihova građa poprima tzv. oblik jabuke. Posebno su tome izloženi muškarci koji pate od hroničnih oboljenja ili imaju tzv. metabolički sindrom- kombinaciju povišenog šećera, povišene masnoće u krvi i visokog pritiska.

Simptomi nedostatka testosterona

  • anemija
  • promene u holesterolu
  • smanjena izdržljivost,
  • depresija
  • problem sa koncentracijom
  • smanjenje mišićna mase
  • rast dojke
  • erektilna disfunkcija
  • razdražljivost
  • gubitak dlaka na telu
  • osteoporoza
  • komplikacije sa orgazmom
  • smanjen seksualni nagon
  • dobijanje na težini

Dijagnoza i terapija:

Lekar može da naredi testove krvi za određivanje hormona (ukupni/slobodni testosteron, estrogen, progesteron, luteinizujući hormon i neki drugi). Optimalna vrednost testosterona za muškarce je 264-916 ng/dl. Ako je nivo ispod 300 ng/dL, mogu se naručiti dodatni testovi kako bi se utvrdio uzrok.

Ukoliko lekar dijagnostikuje nedostatak hormona testosterona, ti pacijenti mogu da se podvrgnu terapiji, koja se utvrđuje individualno i to posle obavljanja mnogobrojnih analiza. Hormon testosteron može se uneti u organizam u vidu želea koji se nanosi na kožu, putem flastera, zatim u vidu tableta ili injekcija. Lekar Vam može prepisati neki od sintetičkih ili bioidentičnih preparata koji će nivo ovog hormona vratiti u normalne okvire.

BioCapillary oglas 900 px

Preporuke za životni stil za normalan nivo testosterona:

Ali pre nego što se okrenete sintetičkim sredstvima, možda ne bi bilo loše da pokušate da nivo testosterona podignete prirodnim putem.

Smršajte

Gubitak kilograma dijetom povećava ukupni i slobodni testosteron kod muškaraca. Ukoliko imate višak kilograma, mršavljenjem ćete podići nivo testosterona (prema istraživanju Endokrinog društva iz 2012.godine). Muškarci koji imaju višak kilograma, najverovatnije prirodno imaju niži nivo testosterona, pa je potreba za mršavljenejm daleko važnija.

Najpre iz ishrane morate izbaciti (ili značajno smanjiti) unos obrađenih šećera, jer su naučna istraživanja pokazala da je upravo pojačan unos ovih proizvoda glavni uzrok za pojavu gojaznosti. Praktično, ovo znači da ćete morati izbaciti gazirana pićadodatno slađene voćne sokovebrzu hranu i preteran unos slatkog voća.

Mleko je takođe na crnoj listi, jer sadrži mlečni šećer laktozu koji pojačava insulinsku rezistentnost. Navedene hranjive sastojke morate nadoknaditi, prirodno, pojačanim konzumiranjem povrća i hrane koja ima viši nivo prirodnih masti (prirodno zasićenih). Povrće se u organizmu varenjem pretvara u proste šećere, poput glukoze, što obara nivo insulina.

Hrana

Dijeta sa smanjenom masnoćom i mediteranom povezana je sa poboljšanim nivoom testosterona.

Zdrave masti – (avokado i maslinovo ulje) podržavaju proizvodnju hormona (i testosterona).

Intenzivan program vežbi (u kombinaciji sa povremenim postom)

Istraživanja su pokazala da povremeni post u kombinaciji sa kratkim ali intenzivnim programom vežbi, podiže nivo testosterona, smanjuju njegovo opadanje, pojačava libido, sve usled lučenja insulina, leptina, adiponektina i glikagonskih peptida. Ukoliko posle vežbanja pojedete obrok koji je bogat surutkom, dodatno ćete pojačati efekte vežbanja. Imajte u vidu da hormoni koji se luče u slučaju gladi imaju obrnut efekat na nivo testosterona i libido.

Intenzivni program vežbi traje ukupno 20 minuta. Samo 20 minuta! Od tih 20 minuta, čak 75 procenata vremena odlazi na zagrevanje i umereno vežbanje, dok intenzivno vežbate samo 4 minuta.

Treninzi snage

Pored intenzivnog programa vežbi, preporučujemo da u svoj program vežbi uvrstite i treninge za povećanje snage, koji takođe poboljšavaju stvaranje i lučenje testosterona. Savetuje se da se nivo težine sa kojom vežbate postepeno povećava, da se smanjuje broj ponavljanja i da se usredsredite na one vežbe koje utiču na velik broj mišića istovremeno, poput mrtvih dizanja ili čučnjeva. Treninge snage ćete dodatno učiniti težim ukoliko vežbate sporo. Radeći vežbe sporo, vi pojačavate njihov efekat.

Uzimajte dosta cinka

Mineral cink je izrazito bitan za lučenje testosterona i njegovo uzimanje kao suplementa ishrani značajno povećava proizvodnju testosterona. Cink uravnotežuje testosteron i održava zdravlje i integritet sperme. Najbolji izvor cinka je ishrana. Preporučuje se jesti više hrane sa visokom koncentracijom cinka: crveno meso, školjke, orasi, semenje, mlečni proizvodi, mahunarke.

Pored režima ishrane koji će obilovati mesom i ribom, uvrstite i sveže mleko (nepasterizovano), mladi sir, pasulj, jogurt i kefir. Na hranjivost obroka značajno utiče i način pripreme namirnica, zato izbegavajte da hranu previše kuvate, previše pečete ili pohujete.

Ukoliko se odlučite da cink uzimate u vidu tablete, neka dnevna doza ne prelazi 40 mg – što je gornja granica preporučene vrednosti. Previše cinka može negativno da utiče na asorpciju drugih mineral (poput gvožđa) i može izazvati mučninu.

Optimalan nivo vitamina D

Ovaj vitamin takođe povećava nivo testosterona i utiče na pojačanje libida. Vitamin D, pomaže u jačanju testosterona i poboljšanju svojstava sperme. On je suštinski bitan za zdrav razvoj nukleusa ćelije sperme i pomaže u održavanju kvaliteta semene tečnosti i broja spermatozoida.Ovaj vitamin se prirodno proizvodi boravkom na sunčevoj svetlosti. Ukoliko niste u mogućnosti da se sunčate (zdravo), postoje opcije solarijuma.

Vitamin D može da se nadoknadi i suplementima. Kako ne biste preterali, najpre je neophodno da testirate krv i uz konsultaciju sa lekarom, uzimate dozu koja je prilagođena vašem zdravstvenom stanju. Nivo vitamina D u zdravom organizmu iznosi 50-70 ng/ml.

Smanjite stres

U savremenom svetu, hronični stres je potencijalni izazivač dugoročnog smanjenja lučenja testosterona, što je neophodno izbeći. Kada ste pod stresom, Vaš organizam luči visoke količine hormona stresa kortizola, koji blokira efekte testosterona.

Biološki, objašnjenje za ovu pojavu je da ponašanja na koja direktno utiče testosteron (parenje, odmeravanje snaga, agresivni izlivi) umanjuju šanse za preživljavanje u opasnim situacijama. Načini da se stres umanji su brojni, od meditacija, različitih tehnika disanja, bavljenja sportom, jogom, smeh, pozitivnih vizuelizacija, duži boravci u prirodi i sl.

Zdrav san

Nedostatak sna može biti faktor smanjenja testosterona kod muškaraca za 10-15%.

Biljni suplementi

Lekovite biljke (ginseng, maca) pomažu u održavanju ravnoteže hormona i pozitivno utiču na polnu sferu muškaraca.