FILM DINA (engl. DUNE, 3D)

Recenzija za film Dina, 2021 godina, režiser Denis Vilnev, žanr naučno fantastični film, radjen po knjizi Dune, autor Frenk Herbert

Najiščekivaniji naučno fantastični film u ovom veku je film Dina, režisera Denisa Vilneva. I dočekasmo da ga pogledamo u 3D formatu u Cineplex bioskopu.
Ko nije upoznat sa famom oko ovog filma, odnosno knjiga, par crtica.

sci fi aučno fantastični film Dina 2021 godina, Dune u 3D formatu

Američki pisac Frenk Herbert je 1965 godine objavio naučno popularnu knjigu Dina, roman zasnovan na dinastičkim i političkim zgodama i nezgodama u dalekoj budućnosti.

Sve se to dešava na pustinjskoj planeti Arakis koja je bitna zbog dve stvari – na njoj se skuplja dragoceni „začin“ koji se prodaje po celom svemiru i na njoj u pesku obitava ogroman crv 400 metara dugačak, koji daje celoj priči posebnu dinamiku.

Knjiga Dina je postigla enorman uspeh, jedna je od najboljih sci fi knjiga svih vremena i nakon toga su napisana još 4 nastavka. Od toga je morao nastati film.

1984 godine je poznati režiser Dejvid Linč snimio film Dina po prvoj knjizi i taj film je do dana današnjeg ostao kontroverzan – počev od toga da ga se reditelj odrekao, pa do toga da ga mnogi vole ali ga i mnogi mrze, jer navodno nije dočaran taj epski svet knjige a i nije se striktno pratio tok napisanog, već je bilo umetničkih interpretacija.

Kako je sama knjiga Dina vrlo kompleksna, jer u njoj teku mnoge paralelne radnje, ima puno psiholoških momenata, vizija, vidovitosti, spletki, niko se u dogledno vreme nije usudjivao da napravi ekranizaciju iste.

No, Holivud je 2017-e godine rešio da pokuša ponovo da snimi film Dina, angažovan je režiser Denis Vilnev, poznat po filmu Blejd raner 2049. Film je dosta dugo sniman, bio dugo i u montaži jer su odmah pravili nastavak a i epidemija je odložila prikazivanje filma za godinu dana.

I evo ga sada pred našim očima.

I ŠTA REĆI NAKON PROJEKCIJE FILMA DINA?

U pitanju je dobar film, sumorno lep i vizuelno upečatljiv. U duhu vremena, rekao bih ali dopadljiv.

Režiser i scenaristi su uspeli kompleksnu priču da ispričaju dosta jednostavno, bez konfuzije i mnoštva paralela koje knjiga ima.

Atmosfera u filmu liči na GoT i film Blejd raner 2049, sve je u nekim izmaglicama, pesku, dosta svedeno i jednostavno po pitanju scenografije ali upečatljivo.
Sama priča nema nekog adrenalina, stalne jurnjave, besomučne akcije ali vas reditelj drži u stalnoj napetosti i drži vam pažnju. Bez dosade preletite 2.5 sata dug film jer se radnja dosta prirodno razvija.

Podela uloga je solidna, ne i baš savršena, pola glumaca je tu zbog karaktera iz knjige koji treba da nose a pola glumaca je zbog trendovskih potreba publike.

Kadrovi su ikonični, pomalo stripovski ali nekako su prikladni radnji knjige i ambijentu. Scene, rezovi, igra boja, dosta dobro oslikava psihološke radnje u knjizi. Odlično uradjeno, mada će nekome ko knjigu nije čitao sve to izgledati da je malo konfuzno, rasejano, pa i patetično i naivno, no za fanove je dobro odradjeno.

CGI efekti su skoro savršeni, ne bih ja tu ništa menjao.

Sve u svemu, zaista dobar filmski doživljaj.

Film Dina vredi gledanja.

A ŠTA TI SE NE SVIDJA U FILMU DINA?

Muzika u filmu je nekako psihodelična. Ona jeste adekvatna samoj atmosferi i radnji filma, no sve vreme te nekako muzika emotivno „kida“, nije melodična i prijatna za uho. Teško je objasniti, shvatićete kad budete gledali.

3D režim gledanja je čak i nepotreban za ovakav film, bolje da ga gledate u 2D režimu prikaza. Mi smo ga pogledali u 3D ali sam se već nakon 10 minuta filma pokajao, jer je u 2D izvedbi dosta poetičniji.

Pravim paralelu sa Avatarom, koji izgleda sjajno u 3D izdanju, jer je živopisan film, pun dubine, boja, neobičnih oblika, a u Dini je sve u sivilu, izmaglici, pesku, boje su samo sivo i žuto, dizajn scenografije je sveden, pa se 3D uopšte ne doživljava kao nešto što unapredjuje doživljaj filma.

Film Dina nije duhovit i zabavan u smislu kako su klinci danas navikli (ne liči ni malo na Rat Zvezda), jer se drži dosta dobro stila i duha same knjige, koja je pisana za intelektualce a ne za potrošače.

A tu je i Anti američki karakter filma. Iako nikome od producenata i režisera nije palo na pamet da pravi antiamerički film, ipak film Dina ima jednu subliminiranu poruku koja je u koncidenciji sa američkom spoljnom politikom i gura prst u svežu ranu. Da nije bilo povlačenja Amerikanaca iz Afganistana to se možda ne bi ni primetilo u ovom filmu ali sada baš vrišti svojom simbolikom. Dakle ako povežete radnju filma Dina i rat u Afganistanu, očigledne su simbolike, baš očigledne iako su te koincidencije slučajno nastale. Atreidi – amerikanci, Harkoneni – rusi, Arakis – Afganistan, začin – opijum, Slobodnjaci – talibani ….

I taman kad se uživite u film i počnete da se vezujete za priču, i očekujete napokon pravu akciju, on se naglo prekida, jer sledi nastavak na kome će se dodatno zaraditi novac (mada pošteno govoreći priča knjige zahteva nastavak), tako da ćete izaći sa filma polovično raspoloženi, jer morat da čekate da dogodine odgledate i nastavak – Dina 2.

I kao u svakom savremenom holivudskom filmu, i u ovom ćete naći subliminirane poruke zla, koje niti su deo knjige a ni narativa, ali su morale da nadju svoj put do publike.

P.S. Film će dobiti odlične kritike, zaradiće brdo novca na blagajnama ali ne znam koliko će postati kultan film, koliko će trajati kroz vreme. Imam utisak da kako bude vreme prolazilo da će ljudi sve više biti kritičniji prema ovoj izvedbi Dine u odnosu na Linčovu verziju. Odnosno da će vremenom sve više bledeti ovaj prvi utisak koji je stečen o filmu.

Zlatko Šćepanović