ADEKVATNA NEGA

Pelenski osip se kod beba javlja vrlo često. Skoro da nema roditelja koji nisu imali ovo neprijatno iskustvo…

 

Pre nego što beba dođe na svet, mame i tate pročitaju mnogo članaka, dobiju mnogo korisnih (i manje korisnih) saveta vezanih za negu bebe, pokupuju mnogo različitih potrepština za bebu, od odeće, posteljine, raznih aksesoara, do flašica, sterilizatora i kozmetike, preispitaju sami sebe bezbroj puta da li su sasvim spremni za dolazak bebe, upadnu u strahove, a neretko i u paniku.

kod beba

Jer dolazak bebe u njihove živote i njihovu kuću je najznačajnija promena sa kojom će se suočiti, a sve što je novo je potencijalni izvor strahova i nelagode. Osim toga, roditelji su svesni da će novi član porodice biti veoma mali, krhke građe, osetljiv i potpuno zavistan od njihove blizine, pažnje i brige.

Bebe su osetljive na bezbroj načina. Od ishrane, preko spavanja, načina funkcionisanja organa, do pravilne nege bebine kože.

Da li je i zbog čega je bebina koža toliko osetljiva? Mnogo pažnje se posvećuje ovoj temi, a evo i zašto.

Bebina koža

Koža beba se razlikuje od kože odraslih ljudi. Bebina koža se kao organ formira u prvom trimestru razvoja bebe u maminom stomaku. Koža je čovekov najveći organ i ima nekoliko važnih uloga: zaštitnu, u njoj su smešteni nervni završeci pa nam služi kao čulo dodira, a učestvuje i u razmeni materija.

Kada se beba rodi, njena koža još uvek ne može da vrši sve navedene funkcije. Koliko će koža bebe biti zrela zavisi od termina rođenja. Prevremeno rođene bebe imaju mnogo tanju kožu od beba rođenih u terminu. Prevremeno rođenim bebama koža je skoro prozirna, dok je zrelim bebama koža glatka i ima lepu rozikastu boju.

Koža bebe sastoji se takođe od tri sloja, kao koža odraslog čoveka, ali ti slojevi su mnogostruko tanji. Koža bebe nema dovoljno dobro razvijen sistem termoregulacije, a smanjena je i funkcija lojnih i znojnih žlezda. Zbog toga bebina koža zahteva adekvatnu negu, a ta nega podrazumeva pravilnu higijenu i odabir kvalitetne kozmetike.

beba krema

Higijena i kvalitetna kozmetika od presudnog značaja

Ako bismo u kratkim crtali morali novim mamama da objasnimo kako zaštititi nežnu bebinu kožu od različitih uticaja iz spoljašnje sredine, rekli bismo: redovna higijena, kvalitetna pelena i prirodna kozmetika bez alergena.

Najčešći problemi sa kožom beba su pojava različitih iritacija, alergijskih reakcija, preterano isušivanje kože, atopijski dermatitis i pelenski osip.

Pelenski osip

Pelenski osip se kod beba javlja vrlo često. Skoro da nema roditelja koji nisu imali ovo neprijatno iskustvo. Vlažna i topla sredina u peleni pogoduju razvoju mikroorganizama, koji su izazivači infekcija. Pre svega mislimo na gljivične i bakterijske dermatitise. Vrlo je važno da pelena koju koristite bude izrađena od fine celuloze, bez PVC-a, ali takođe i bez dodatih mirisa, losiona, boja, pošto oni izazivaju alergije. Pažljivo čitajte deklaracije, birajte pelene koje su dermatološki testirane i o čijem kvalitetu svedoče međunarodni sertifikati.

Osim što pelena mora da bude kvalitetna, ona mora često da se menja. Kada beba ima stolicu, pelenu treba zameniti odmah. Pelenu mokru od urina treba menjati na 2-3 sata. Neke pelene imaju indikator vlažnosti, pa lako možete videti po peleni kada je vreme za presvlačenje.

Tokom presvlačenja pelensku regiju najbolje je očistiti mlakom vodom. Nakon čišćenja, pustiti da se koža osuši, namazati je kremom za pelensku regiju i staviti čistu pelenu. Vlažne maramice mogu da budu korisne kada niste kod kuće, ali uvek birajte one bez alkohola, na bazi vode, bez mirisa i losiona, jer one ne iritiraju kožu. Kada je reč o kremama za pelensku regiju, najbolje su one prirodne, sa biljnim uljima organskog porekla, bez boja i veštačkih mirisa.

Ako se pelenski osip ipak pojavi, ne paničite, jer ova pojava najčešće nije opasna. Dobra i redovna higijena će rešiti problem, a ako je potrebno, posavetujte se sa pedijatrom.

Suva koža

Drugi veoma čest problem beba i male dece je suva koža. Lojne žlezde kod beba nisu dovoljno razvijene, pa je koža sklona isušivanju. Zbog toga je važno da sredstva za kupanje bebe, šamponi, losioni, kreme – sve što dolazi u kontakt sa kožom vaše bebe – bude prirodnog porekla, bez dodataka štetne hemije. Danas, na sreću, ima takvih proizvoda na tržištu, koji sadrže biljne sastojke kontrolisanog, često i organskog porekla, koji su nežni prema bebinoj koži i ne izazivaju iritacije.

Mama i krema

Ukoliko je problem sa suvom kožom ozbiljniji, ako se pojave lišajevi na koži ili slične promene, ili ako se radi o atopijskom dermatitisu, koži je potrebna specifična nega. Za takvu kožu najbolje je koristiti uljane kupke, koje i tokom kupanja „hrane“ kožu, odnosno oblažu je zaštitnim slojem. Atopičnu kožu treba redovno hidrirarti losionima i masnijim kremama, bez alergena.

Budite odgovorni prema svojim nežnim bebama, njihovoj osetljivoj koži, ali i prema prirodi. Mnogi kozmetički proizvodi za bebe o kojima smo govorili, a koji ne sadrže alergene i štetnu hemiju, uglavnom su i „eco-friendly“. Takvi proizvodi verovatno neće izazvati osip po telu, niti bilo koje druge iritacije. Informisan roditelj je odgovoran roditelj.