VEZA TELA I UMA

Još u drevnoj Kini lekari su bili svesni koliki uticaj emocije imaju na fizičko zdravlje organizma.

 

Ako primeti da imate tanušan ili prozukao glas, lekaru je jasno da je pacijentu energija pluća na niskom nivou. Crvenilo očiju mu ukazuju na probleme iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i slab rad slezene. Ako žena ne može ostati u drugom stanju, procenjuje se energija levog i desnog bubrega.

emocije zdravlje

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah, za želudac briga.

Svaki organ ima i svoj „ukus“. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski lekari, imaju i svoj energetski pravac.

Energija se naziva či i zavisi od krvi, pa lekari kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi.

– Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tela. Vezani su za koštano-zglobni sistem, sluh i strahove. Lečenjem bubrega utičete na sve ove sisteme.

Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena – objašnjava dr Ana Žikić, specijalista tradicionalne kineske medicine.

– U jetri živi „vetar“, a on se ponekad ispoljava u obliku svraba, glavobolje, vrtoglavice. Jedna od najznačajnijih funkcija jetre jeste osiguravanje nesmetanog protoka energije kroz naše telo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo biti stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri.

Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji vatra (jedan od sindroma u kineskoj medicini), otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz telo, što se manifestuje kao niz fizičkih i emocionalnih problema – navodi dr Ana Žikić.

Naša sagovornica kaže da su neki od prvih znakova disharmonije jetre povezani s ljutnjom, besom, ohološću, ozlojeđenošću, tvrdoglavošću, nasiljem… Ako te emocije nisu iskazane, uz mogućnost promene, onda one mogu dovesti do depresije ili čestih promena raspoloženja. Postoji i niz fizičkih simptoma koji ukazuju na disharmoniju jetre.

– Najčešći simptomi tog sindroma su menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tela, bol ispod rebarnog luka, alergija.

Kako i zašto dolazi do emocionalnog udara?

Emocije su u stanju da izazovu različite bolesti i kod vrlo snažnih ljudi. Dovoljno je samo da izvrše “udar” na najosetljivije mesto u organizmu i tako nastaje bolest. Tada govorimo o psihosomatskim bolestima ili “bolestima duše”.

Često ne možemo izbeći stresne situacije, prisiljeni smo sda se uočimo s njima i pokušamo da ih nadvladamo. Pojedinci se razlikuju u strategijama suočavanja sa stresom.

Kada osoba proceni da može uspešno kontrolisati situaciju, koristi aktivne, problemu usmerene strategije.

U protivnom se okreće emocijama usmerenim strategijama suočavanja, koje služe smanjenju stresnog doživljaja.

Za zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja, što dugoročno povećava doživljaj stresa i utiče na razvoj bolesti. Psihosomatske bolesti možemo definisati kao bolesti izazvane stresom, uz trajna oštećenja telesnih sistema i organa.

BioMind kapi protiv depresije

Srce me boli

Na osnovu zajedničkog istraživanja tima lekara i psihologa postavljen je zaključak da: “I ljubav i mučnina dolaze kroz srce”. Međutim, ni drugi organi u ljudskom telu nisu pošteđeni od “udaraca duše”.

Odnosno, “ranjena duša” najčešće pogađa kardiovaskularni, disajni i probavni sistem. No, često su i oni vidljivi delovi tela izloženi “jakim udarcima duše”, kao što su, na primer, koža grudi, leđa i ruke.

Žene češće oboljevaju

Žene su češće žrtve različitih psihosomatskih oboljenja. Inače, one su sklone verovanju da su uzroci njihove patnje psihološkog porekla ili prirode.

Muškarci manje veruju kako su psihički problemi glavni uzrok za neka oboljenja u njihovom organizmu. Kod njih emocije vrlo često imaju “kraći rok delovanja”. Takođe, oni se i brze “prazne” od emotivnog naboja.

Najosetljivije zone tela

Na “udarce duše” najosetljivije reaguju:

LEĐA – Kada mislite da sav teret života nosite na svojim leđima, tada se najčešće javljaju jaki bolovi i napetost u njima, jer se na taj način oslikava bolest pri preopterećenju.

ORGANI ZA DISANJE – Ne možete disati, ili dišete otežano, guši vas nešto u grlu ili imate osećaj da vas nešto „davi“ – sve su to simptomi koji vam dolaze iz spoljnog sveta i daju vam jasne signale. Razlozi su uvek psihološke prirode i emocionalno obojeni – to je znak da vas „guše“ određeni ljudi, situacije ili događaji.

SRCE – Ovo je organ koji sigurno ima najjaču vezu s emotivnim životom ili s preživljavanjem određenih situacija. Kada se pripremate na ljubavni sastanak srce vam ubrzano radi, a kada se nalazite u društvu voljene osobe imate osećaj da će vam „srce iskočiti iz grudi“. Međutim, kada se jako uplašite „srce vam se zaledi“ ili „siđe u pete“.

PROBAVNI SISTEM– Osobe koje su introvertne, okrenute sebi, imaju velikih problema s probavnim sistemom. Naročito oni koji imaju problema u komunikaciji s okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira.

KOŽA – Osip, prišt ili pege po licu pokazuju da se osoba „ne oseća dobro u svojoj koži“. Često nam različita kožna oboljenja indirektno ukazuju da želimo odbaciti neke ljude ili situaciju u kojoj živimo.

Izvor: Atma.hr