PRONALAZAK VREDAN PAŽNJE

Naučnici su razvili bateriju koja koristi nove materijale i ima poboljšana svojstva. Savitljiva baterija može da se pere i to više puta.

 

Svake godine, kreiraju se sve manji uređaji što dovodi do toga da je za njihovo napajanje potrebna i odgovarajuća baterija. Upravo ovde na scenu stupaju istraživači sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, čiji je novi izum – savitljiva baterija!

savitljiva baterija

Naime, oni su kreirali bateriju koja, ne samo da može da se savija i razvlači, već može i da izdrži nekoliko ciklusa pranja.

Nosiva elektronika predstavlja veliko tržište, a otporne baterije su bitan deo razvoja ovog sektora. Do sada, baterija za ove uređaje nisu mogle da se peru.

Kako bi se razvile baterije sa odgovarajućim karakteristikama, bilo je neophodno da se odbace rešenja zasnovana na litijum-jonu. Nove baterije koriste jeftinu i bezbednu mangan-cink strukturu, koja omogućava elastične slojeve.

Ono što je bitno, baterije zasnovane na mangan-cink rešenjima su bezbednija za kožu u slučaju da se polome (za razliku od litijum-jonskih baterija koje mogu da oslobode toksične komponente).

Nove baterije mogu da se razvlače duplo više u odnosu na svoju originalnu dužinu, zadržavaju 75% kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja i mogu da izdrže do 39 pranja u veš mašinama.

Tim istraživača trenutno radi na tome da poveća snagu baterija, kao i njihov radni vek.

Izvor: B92.net