RAVIOLI SA SPANAĆEM U PIKANTNOM SOSU OD SIRA

Ko god ima višak slobodnog vremena, preporučujemo da se upusti u avanturu zvanu ravioli sa spanaćem. Taj klasični italijanski specijalitet ovde je začinjen pikantnim sosom od sira. Ljubitelji testenina uživaće u ukusu ovih raviola, a onaj ko ih bude spremio sigurno će dobiti sve pohvale.

 ravioli sa spanaćem

Sastojci:

1 kilogram spanaća
150 grama rokfor sira
3 jaja
1 kutija topljenog sira
250 grama brašna
100 grama parmezana
2 kašike kisele pavlake
30 grama putera
1 kašika brašna
250 mililitara mleka
100 mililitara neutralne pavlake
1 češanj belog luka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Prethodno očišćen i opran spanać stavimo u šerpu sa posoljenom vodom. Uronimo listove spanaća da ih prekrije voda. Poklopimo i ostavimo spanać da se bari. Obaren i oceđen spanać i češanj belog luka mutimo u blenderu.

U veliki dublji sud sipamo brašno. Dodamo 2 jaja, 2 do 3 kašike pirea od spanaća, posolimo i mešamo rukom. U dublji sud stavimo parčad topljenog sira, dodamo parmezan, kiselu pavlaku i preostali pire od spanaća. Mešamo kašikom dok se sastojci ne sjedine.

Prethodno napravljeno testo podelimo na dva dela. Prvi deo pospemo brašnom, pa oklagijom razvučemo koru i sečemo u obliku elipse. Jajetom premažemo koru i na nju stavimo 4 kašike fila na identično rastojanje. Preklopimo koru, pritisnemo krajeve da se zalepe, pa koru sečemo na 4 dela. Isto uradimo i sa drugom korom. Raviole stavimo u šerpu na šporetu sa vodom za kuvanje.

Pripremamo bešamel sos. U šerpu stavimo puter, mešamo da se što pre rastopi. Dodamo jednu kašiku brašna, mleko i mešamo žicom za mućenje dok sos ne postane dovoljno gust. Potom u šerpu dodamo rokfor sir i neutralnu pavlaku.

Na činiju za serviranje stavimo napravljen sos i na njega ređamo obarene raviole. Potom raviole ponovo prelivamo sosom. Na sredinu činije stavimo jedno parče raviole. Pospemo parmezanom. Kockama paradajza i francuskim
peršunom dekorišemo činiju.

Prijatno!