SUBJEKTIVNI OSEĆAJ

Smrzavate se, iako je napolju toplo? Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio je kako naše telo reaguje na spoljnu temperaturu i od čega to zavisi.

 

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da subjektivni osećaj da je temperatura niža nego što jeste zavisi od toga kako naše telo reaguje sa okolinom, u zavisnosti od temperature, vlažnosti vazduha, vetra i odeće koju nosimo.

smrzavate

„Ako pogledamo ruke i lice, ovi meteorološki uslovi utiču na to da se telo hladi kad je temperatura niska ili kada je dovoljno jak vetar, pošto on pospešuje isparavanje vlage sa površine kože“, naveo je Todorović dodajući da se nezaštićeni delovi tela mnogo brže hlade nego ceo organizam koji se brani svojom toplotom.

Prema njegovim rečima, to možda jeste subjektivni osećaj, ali je i realna temperatura na nezaštićenim delovima tela.

Na to kolika može da bude razlika između realne temperature i subjektivnog osećaja, meteorolog je rekao da ta razlika može biti i nekoliko stepeni.

BioCapillary oglas 900 px

Naveo je primer da u planini ako je temperatura malo ispod nule, duva jak vetar, a ima i vedrine, jer i vedrina pospešava isparavanje, ako su lice i ruke nezaštićeni, razlika između realne temperature i subjektivnog osećaja može biti i do desetak stepeni.

„Nekad se vidi da se kosa, brkovi, brada zalede iako ništa ne pada“, istakao je Todorović.

Napomenuo je da je najniža temperatura neposredno pre izlaska sunca, a da osećaj hladnoće čovek ima i ukoliko se nije dovoljno naspavao.

Izvor: RTS