ZANIMLJIVA ANALIZA

Žene koje je operisao hirurg muškarac imaju veće šanse da razviju postoperativne komplikacije od onih koje su pod nož išle kod pripadnica svog pola.

 

Iako je ukupna verovatnoća umiranja nakon operacije prema podacima još uvek vrlo niska, žene čije je operacije obavljao muškarac hirurg imale su 16 odsto veću verovatnoću da će razviti komplikacije, 20 odsto veću verovatnoću da će morati duže ostati u bolnici i 32 procenta veću verovatnoću da će umreti u poređenju sa slučajevima kad su operacije obavljale hirurškinje, utvrdili su istraživači u Kanadi, a piše časopis People.

žene hirurg

Analiza velikog uzorka pacijenata u rasponu od 12 godina

Studija objavljena u časopisu JAMA Surgery temeljila se na podacima od više od 1.3 miliona pacijenata koji su bili podvrgnuti 21 različitoj vrsti uobičajenih elektivnih operacija, poput zamene kuka i kolena, operacija mršavljenja i komplikovanijih postupaka poput srčanih bajpasa i operacija mozga. Sve te operacije obavljene su u Ontariju između 2007. i 2019.

Problemi se nisu odnosili na muške pacijente, a oni su imali samo 2 odsto veću verovatnoću za komplikacije sa hirurškinjom, a u poređenju sa hirurzima, kao i 13 procenata manju verovatnoću da će umreti sa hirurgom.

Nije reč o nečem posebno zabrinjavajućem

Podaci, međutim, „ne bi trebalo da izazovu trenutnu paniku“, rekao je Kristofer Volis, urološki onkolog i docent na Univerzitetu u Torontu i glavni autor studije, jer je verovatnoća smrti od operacije još uvek vrlo mala. Za žene je mogućnost umiranja nakon operacije mozga ili zahvata krvnog sistema kod žene hirurga oko 0.9 odsto, a kod muškarca hirurga iznosi samo 1.2 procenta.

Ali Volis je rekao da bi nas njihovo istraživanje „definitivno trebalo podstaći da budemo promišljeni i razmislimo o tome kako možemo više istraživati i evoluirati hiruršku praksu kako bismo ograničili jaz“ između muških i ženskih hirurga.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Razlike između muškaraca i žena na području hirurgije

Zajedno sa koautorkom Endželom Džerat, kliničkom epidemiološkinjom i vanrednom profesorkom na Univerzitetu u Torontu, veruje da razlika između polova nije „tehnička“, već je verovatno više povezana s načinom na koji žene intuitivno praktikuju medicinu.

Takođe su nagađali da dodatni trud potreban ženama da se probiju na polju hirurgije može napraviti razliku u njihovoj praksi. „Kultura medicine i hirurgije otežava ženama ulazak u taj sistem više nego muškarcima. Ako žene imaju veće barijere za ulazak, tada će ući samo one koje su uistinu izuzetne“, rekao je Volis.

Volis i Džerat rekli su da njihovo istraživanje naglašava potrebu za više žena na tom području.

„Diverzifikacija zdravstvene i hirurške radne snage nesumnjivo će dovesti do boljih ishoda. Ne samo zato što se, potencijalno, ova raznolika radna snaga bolje identifikuje s našim pacijentima u zajednici, već i zato što postoji raznolikost ideja“, rekao je Volis.

Izvor: Index.hr