ZDRAVI LISTOVI

Tradicionalni lek koji se već vekovima koristi u terapeutske svrhe je i maslinovo lišće, a ne samo plod ove biljke. O njegovoj lekovitosti može se naći čak i u Bibliji.

 

Sjajan učinak maslinovog ulja na naše zdravlje odavno je poznat, ali samo retki znaju da je i lišće masline lekovito.

maslinovo lišće

Većina nas uživa u konzumaciji maslinovog ulja i dobro smo upoznati s njegovom lekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna lekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lek koji se već vekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj lekovitosti moguće je pronaći čak i u hrišćanskim knjigama, tačnije Bibliji.

Jedno od primarnih jedinjenja u listu masline koje se zove oleuropein sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanata od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se lišće koristi za kuvanje čaja.

Mogu se navesti pet zdravstvenih koristi koje ima maslinovo lišće:

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein potiče razvoj ćelija koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i lečenju osteoporoze.

2. Leči bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju materija koje im pomažu u širenju organizmom.

Sweden bitter oglas 900px

3. Sprečava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutralizuju slobodne radikale i revitalizuju našu kožu.

4. Snižava krvni pritisak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

5. Bori se protiv holesterola. Brojne materije u lišću masline sprečavaju formaciju lošeg holesterola u našem organizmu.

Sastojci za lekoviti čaj od maslinovog lišća
– 15 do 20 osušenih listova masline
– 2 do 3 decilitra vode

Priprema:

Listove masline stavite u kipuću vodu i kuvajte ih 10 minuta. Nakon toga sklonite vodu s vatre i pustite da se hladi 15 minuta. Po želji, čaju dodajte limunov sok i med kako bi imao bogatiji ukus.

Savet: Za maksimalnu zdravstvenu dobrobit, čaj od maslinovog lišća konzumirajte redovno nekoliko sedmica.

Izvor: Zadovoljna.hr