NAJPOPULARNIJA RATNA SIMULACIJA

Ko god je igrao Counter Strike teško može da zaboravi uzbuđenje i adrenalinski šok kada bi, iskačući iza nekog ćoška u virtuelnom okruženju računarske igrice, eliminisao drugog igrača preciznim pogotkom pištolja, puške ili čak raketnog bacača.

 

Igrači airsofta opisuju osećaj koji imaju tokom igre kao adrenalinski udar igranja „kauntera“ (Counter Strike), ali pomnožen sa deset. To je i razumljivo jer airsoft je sa razlogom najpopularnija ratna simulacija uživo na svetu.

counter strike

Ništa ne oslobađa stres i ne podiže adrenalin kao izlazak na teren i timska borba protiv drugih igrača, držeći u rukama naoružanje koje je izgledom i težinom identično pravom, uz maksimalnu bezbednost učesnika. Airsoft igraju milioni ljudi, od običnih službenika u kancelarijama koji se kroz meč oslobađaju frustracija svakodnevnog života i monotonog rada, sportskih ekipa koje ga koriste kao dopunsku vrstu zabave i tim bildinga, do pripadnika službi bezbednosti i vojske da bi kroz airsoft uvežbali timske i taktičke radnje. Poslednjih nekoliko godina kod nas je postalo popularno da se organizuju i momačke večeri kao airsoft meč i da se mladoženja sa prijateljima „izluduje“ pre nego što supruga preuzme generalsku palicu.

Ukratko, airosft mogu da igraju svi, uz uslov da koriste adekvatnu opremu i poštuju mere bezbednosti koje su propisane na terenu za airsoft.

Celokupan asortiman airsoft opreme pogledajte na linku – https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/oprema/airsoft-oprema/

Airsoft je nastao u Japanu, tokom 70. tih godina prošlog veka. Civilima nije bilo dozvoljeno posedovanje standardnog vatrenog oružja, pa su se kolekcionari snalazili koristeći replike pušaka i pištolja, napravljenih od plastike ili metala. A airsoft se iz Japana, zbog dinamike igre i vernih replika standardnog naouružanja, vrlo brzo raširio po celom svetu. Prolaskom vremena i napretkom tehnologije replike su postajale sve vernije originalnom oružju, toliko da je u pojedinim državama obavezno označavanje narandžastom ili crvenom bojom na okviru ili telu replike.

Više detalja o airsoftu i airsoft replikama smo saznali u razgovoru sa vlasnikom i administratorom portala www.militaryshop.rs Nemanjom i Lazarom Antićem koji i sami rado i često učestvuju u airsoft mečevima.

Nemanja, Lazare, možete li našim čitaocima pojasniti šta je airsoft replika? Vidimo da replike izgledaju skoro identično kao pravo vatreno oružje ali u čemu je razlika?

– Airsoft replika je, kao što joj i ime kaže reprodukcija – kopija pravog vatrenog oružja, napravljena od plastike, metala ili kombinacijom više vrsta materijala, koja dimenzijama, izgledom i težinom odgovara modelu puške ili pištolja kojeg replicira. Naravno, mehanizam ispaljivanja „municije“ je drugačiji, koristi se gas, opruga ili električni mehanizam, koji služi da plastičnu kuglicu izbaci iz replike. Većina replika poseduje blou bek (blowback) mehanizam koji imitira trzaj. U praksi to znači da replika potpuno simulira oružje koje predstavlja sa tom razlikom da se ne koristi prava – bojeva municija nego plastična kuglica.

Dakle replika je imitacija puške ili pištolja koja se koristi za airsoft meč, izgleda i ponaša se kao vatreno oružje ali u stvari nije. Na vašem portalu postoji jako veliki izbor replika, počev od Kalašnjikova AK-47, Američke puške M-41, zatim replike proizvođača Hekler & Koch, Glock, Beretta… stiče se utisak da je proizvodnja replika postala vrlo popularna i da za njima vlada velika potražnja?

– Tako je. Od pojave sredinom 70. do danas, airsoft a samim tim i proizvodnja replika su postali biznis vredan mnogo milijardi dolara i veliki proizvođači replika se utrkuju kad je u pitanju kvalitet izrade. Skuplje modele vizuelno skoro da nije moguće razlikovati od originala, posebno kad ih posmatra neko ko nije u svakodnevnom kontaktu sa naoružanjem. Očekujem da će se taj trend nastaviti, sa rastom popularnosti airsofta, a i zbog toga što se u velikom broju armija i bezbednosnih službi uvodi taktička obuka sa korišćenjem airsoft replika.

Kao što ste rekli, postoji veliki broj proizvođača replika, imate li neku preporuku za početnika u airsoftu? Koji model ili proizvođača biste preporučili, šta ste vi koristili na početku bavljenja airsoftom?

– Na našem portalu naći ćete zaista veliki izbor, tu su poznati proizvođači CYMA, KJ WORKS, STTI, ASG, CYBERGUN i WE. A početnici se obično opredeljuju za neki od modela proizvođača CYMA zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta. Naravno, airsoft je veoma „zarazan“ i prolaskom vremena igrači nabavljaju skuplje replike koje se bolje ponašaju u toku meča, bolje simuliraju pravo naoružanje ili odgovaraju uslovima koje je organizator propisao – ako je takav dogovor između timova. Cenu određuje i mehanizam koji se koristi za ispaljivanje, to može biti opruga – kada je pre svakog ispaljivanja repliku potrebno „repetirati“ i u tom slučaju je moguća samo tzv. jedinačna vatra. Kod replika koje imaju električni ili gasni mehanizam za ispaljivanje moguća je i poluautomatska i automatska vatra.

CYMA replike pogledajte na linku – https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/oprema/airsoft-oprema/cyma-pistolji-i-puske/

Kakvu municiju koriste airsoft replike naoružanja? Da li postoje različite vrste i od čega zavisi koja će se vrsta municije koristiti?

– Airsoft replike kao municiju koriste plastične kuglice, dijametra 6 do 8 milimetara i težine 0.12 do 0.45 grama. Težina i prečnik kuglice zavise od replike iz koje se kuglica ispaljuje. Tako su kuglice koje se ispaljuju iz replika pištolja uglavnom lakše 0.12 ili 0.2 grama i prečnika 6 mm. Kuglice koje koriste replike snajpera su teže, 0.30 do 0.45 grama. Sve kuglice su od plastike, neki proizvođači prave i fluorescentne a postoje i bio razgradive ekološke kuglice. Treba da naglasim da pored kvaliteta replike koja se koristi, preciznost kod airsofta zavisi i od municije, kuglice koje su ispolirane su u praksi pokazale veću preciznost od standardnih. Naravno, kvalitet izrade utiče i na cenu, kao i kod samih replika. Izbor gramaže kuglice može da zavisi i od pravila airsoft meča, tj. dogovora učesnika.

Kuglice za airsoft možete poručiti na linku – https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/oprema/airsoft-oprema/kuglice-municija-za-airsoft/

Kad smo već kod municije, da li je pogodak airsoft kuglicom bolan?

– Ne, pogodak airsoft kuglicom nije bolan, oseti se samo kao pogodak. U poređenju sa pogotkom airsoft kuglicom, pogodak paintbol kuglicom se mnogo više oseti.

Na www.militaryshop.rs smo videli i veliki izbor zaštitne opreme, naočara prsluka i maskirne garderobe. Da li je airsoft bezbedan?

– Kod airsofta se maksimalna pažnja posvećuje bezbednosti. Dva obavezna elementa koje svaki igrač mora da ima su airsoft replika, tj. naoružanje i zaštitne naočare za oči. Naglašavam da u toku airsoft meča nikako nije dozvoljeno skidanje naočara, a ukoliko je to neizbežno igrač koji ih skida mora saigračima rukom i glasom da saopšti da ih skida i da se uputi u „sigurnu zonu“. Pored naočara kao obaveznog dela zaštitne opreme veliki broj igrača koristi i replike šlema, zatim prsluk za nošenje dodatne municije, maskirne odeće itd. Zaštitna oprema može biti i dogovorena od strane učesnika meča ali naočare su uvek obavezne.

Na kraju, šta je neophodno za jedan dobar airsoft meč?

– Pored kvalitetne replike i kvalitetnih zaštitnih naočara, potreban je i teren koji može biti zatvoren ili otvoren i naravno puno adrenalina, koga verujte, nikad ne fali kad je airsoft u pitanju.

Nemanja, Lazare, hvala na razgovoru i vidimo se na airsoft meču!

– Hvala i vama, sa uživanjem.