UMIRUJU SVRAB I IRITACIJU

Da bi se smanjila velika nelagodnost koju izaziva ova kožna bolest, određena eterična ulja za psorijazu mogu mnogo da pomognu obolelima.

 

Smatra se da je psorijaza uzrokovana preterano aktivnim imunim sistemom čoveka, zbog čega se koža ubrzano ljušti.

eterična ulja za psorijazu

Ovaj ubrzani proces dovodi do toga da se nove i mrtve ćelije kože akumuliraju na njenoj površini, formirajući fleke i crvene mrlje. U nekim slučajevima, psorijaza se može lečiti lekovima, dok u ekstremnim slučajevima ova bolest može biti neizlečiva i tretmani za nju mogu trajati čitav život.

Da bi se smanjila velika nelagodnost koju izaziva ova bolest, neki oboleli koriste eterična ulja za psorijazu.

Deset eteričnih ulja korisnih za psorijazu

Narednih deset eteričnih ulja smatraju se najboljim da se nanesu na rane i ožiljke koji su nastali usled psorijaze, a preporuka je da se na ta mesta ulja nanose pamučnim štapićem za uši.

1. Smilje

Smilje ima jako protivupalno svojstvo, pa je eterično ulje smilja poznato po tome da sadrži antiseptične kvalitete i sredstva za umirenje kože. Ima sposobnost da izleči oštećenu kožu, pa je ovo ulje veoma popularno kod pacijenata sa psorijazom.

2. Čajevac

Ulje čajevca može pomoći u jačanju imuniteta. Ono ima jaka antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Kako oboleli od psorijaze često češu delove osušene kože, primena ulja čajevca može značajno pomoći u zaštiti od infekcije.

3. Kamilica

Kamilica je odlična za ublažavanje svraba i sprečavanje infekcije, što je čini korisnom u formi esencijalnog ulja za sve pacijente sa psorijazom. Eterično ulje kamilice pomaže stimulaciju proizvodnje belih krvnih zrnaca u ljudskom organizmu. Kamilica poboljšava elastičnost kože, ublažava svrab i umiruje iritirane kožne fleke.

4. Sandalovina

Ulje sandalovine je jedno od važnijih esencijalnih ulja za psorijazu, jer ono u sebi ima prirodna protivupalna svojstva koja mogu ublažiti svrab i bol. Ulje sandalovine takođe ima prirodna hidratantna svojstva koja mogu omekšati kožu i time olakšavati posledice ove kožne bolesti.

5. Timijan

Timijan ima moćna prirodna antiseptična svojstva zbog prirodnog sastojka timola u sebi. Ovo čini ulje timijana izuzetno korisnim za pacijente sa psorijazom, jer može omogućiti značajno olakšanje. Treba biti oprezan zbog toksične prirode timola, pa je najbolje izbegavati ulje timijana u trudnoći ili u stanju hipetenzije. Ovo ulje je iritantnije za kožu u odnosu na sva ostala, pa ga treba koristiti samo na ugroženom području kože.

6. Geranijum

Poznato je da je ulje geranijuma sposobno da revitalizuje tkiva u telu, što veoma povoljno deluje i na kožu. Ova osobina čini ulje geranijuma jednim od najbazičnijih ulja u tretmanu psorijaze.

7. Kleka

Kleka pomaže u stimulaciji pročišćavanja krvi i cirkulacije, što ga čini izuzetno korisnim za lečenje psorijaze. Ulje kleke se često koristi u začinima kao dodatak hrani, ali se može primeniti i površinski ili inhalirati u sebe. Ulje kleke može izazvati urođene defekte, pa ga treba izbegavati u trudnoći, a nije preporučljivo ni da ga koriste deca.

8. Lavanda

Poznato je da lavanda ublažava stres i anksioznost, kao i da smanjuje svrab. Lavandino ulje spada u tradicionalne tretmane za psorijazu i može pomoći u izbegavanju daljih infekcija.

9. Ruzmarin

Ulje ruzmarina sadrži prirodne antioksidante koji podržavaju strukturu kože i pomažu u sprečavanju njenog oštećenja, što ga čini korisnim u tretmanu psorijaze. Može se uzimati oralno ili lokalno, a najbolje je da ga izbegavaju oni koji imaju epilepsiju ili očekuju bebu.

10. Pelargonija

Pelargonija sadrži jaka antiseptična i protivupalna svojstva. Ova mirisna biljka korisna je za regeneraciju oštećenih tkiva, a takođe može da očisti i dezinfikuje posekotine, ogrebotine, opekotine, modrice i osip.