OD ANDERGRAUNDA DO MEJNSTRIMA

Trep, podvrsta hip-hopa, jedan je od najpopularnijih muzičkih žanrova kod nas i u svetu. Ipak, mnoge zabrinjava kakav uticaj na omladinu imaju teme o kojima se u tom muzičkom pravcu često peva.

 

Zvuk vrhunskog kvaliteta do kojeg se zahvaljujući pristupačnoj tehnologiji dolazi lako, jedinstven ritam i bit, to je ono što je trep lansiralo na sam vrh lestvice muzičkih žanrova.

trep

Na platformama poput Jutjuba nižu se milionski pregledi, a podaci i nastupi trepera ukazuju na to da je najvernija publika tog pravca omladina. O uticaju trepa i specifičnog životnog stila o kojem se često peva, mladi imaju različita mišljenja.

Od nastanka do danas, trep je prešao put od andergraunda do mejnstrima.

Muzički kritičar Dragan Ambrozić objašnjava da je trep podvrsta hip-hopa koja je nastala u južnjačkim delovima SAD i donela jedan novi ukus i novu uličnu osvešćenost koja se raširila svetom od devedesetih godina.

„Od originalnog hip-hopa nije tako puno ostalo. Sa te strane posmatrano trep je odigrao tu vrstu uloge komercijalizacije hip-hop kulture, a opet s druge strane ovde kod nas kao i u svetu imaš različite izvođače, neki su ostali bliže nekoj autentičnosti, drugi su zaplovili u vode mejnstrim popularne muzike“, navodi Ambrozić.

Veću popularnost trepa ispratilo je i sve veće interesovanje brendova za promovisanje kroz taj muzički pravac, u svetu ali i kod nas.

Zbog toga su studenti sociologije na Filozofskom fakultetu Pavle Jovanović i Pavle Kanjevac odlučili da ispitaju vezu između trepa i konzumerističkih navika mladih u srpskom društvu.

„U srpskom društvu se taj trend javio negde od 2010. godine naovamo kada do tada tradicionalni hip-hop i rep izvođači kreću da prave trep muziku po uzoru na te američke izvođače“, kaže apsolvent sociologije Pavle Kanjevac.

Prema njegovim rečima, tematika koja se pojavljuje kroz trep muziku zapravo su brendovi koji se reklamiraju pomoću te muzike i video-spotova a takođe garderoba i aksesoari koji se javljaju zapravo postaju deo jednog statusnog simbola.

Komercijalizacija pop muzike

Autori istraživanja kažu da su mladi osetljiviji na različite uticaje jer još nisu dovoljno formirani kao ličnosti.

„Svi su oni svesni te poruke i vrlo često je okarakterišu kao negativnu odnosno taj materijalistički i hedonistički pristup koji se provlači kroz trep muziku zapravo jeste okarakterisan kao negativan u većini omladine, međutim u nekim hipotetičkim situacijama skoro svaki ispitanik je rekao da bi u nekoj hipotetičkoj situaciji želeo da ima neke određene brendove i proizvode koji se reklamiraju putem te muzike“, ističe Kanjevac.

Reklamiranje se primećuje u različitim oblastima popularne kulture. Iako je u trepu često prisutno, mora se uzeti s rezervom jer mnogi umetnici umesto reklame spominjanjem brendova upućuju oštru kritiku potrošačkom društvu.

„Postoji jedna sinergija između brendova i komercijalizacije popularne muzike u svim žanrovima ne samo u hip-hopu s te strane posmatrano trep je možda samo ubrzao tu priču sjedinjavanja tržišta zajedno sa popularnom muzikom“, navodi Kanjevac.

Velika popularnost trepa ogledalo je društvenih okolnosti, jer je kao i druge umetnosti muzika samo jedan od odraza društva. Stoga odgovornost nije samo na umetnicima koji daju svoje viđenje stvarnosti, već i na publici koja se naspram te slike opredeljuje.

Izvor: RTS