POLITIČKA KOREKTNOST

„Doručak kod Tifanija“, oskarovski klasik koji je obeležio karijeru Odri Hepbern, odlukom urednika britanskog kanala „Channel 5“ cenzurisao je scene sa glumcem Mikijem Runijem.

 

Miki Runi u filmu „Doručak kod Tifanija“ tumači lik Japanca, gospodina Juniošija, ali posle odluke televizijskog emitera njegov lik je opisan kao podrivanje rasističkih sterotipa koji su deo prošlosti i nemaju mesta u budućnosti.

doručak kod tifanija

Naime, Miki Runu je američki glumac koji u filmu ima žućkastiji ten, isturene zibe i kosije oči, što nisu njegove prirodne karakteristike, već imitacija stereotipnog Japanca.

Pored televizije Channel 5, emiter „Sky“ odlučio se na upozorenje pre početka filma. Naime, „Doručak kod Tifanija“ na njihovom kanalu nije cenzurisan, ali je naznačeno da je lik „sterotipna karikatura japanske kulture“.

„Doručak kod Tifanija“ i 1961. godine kada je objavljen bio je suočen sa kritkom zbog angažovanja Runija i rasističkog ruganja.

Teri Gilijam, jedna od zvezda čuvenog Monty Python, sada i reditelj oštro je osudio ovakvu odluku.

– Cenzura je očigledno sve razvijenija industrija u Britaniji ovih dana, ali da se izbacuju scene iz filma je loša i opasna odluka. Ko su ti novi cenzori? Ko im je dao prava da povlače crtu šta je uvredljivo a šta ne – poručio je on.

Sin Odri Hepbern, inače poznati i uspešni producent rekao je da je neophodno da se film posmatra iz perspektive ljudi koji su tada snimali Doručak kod Tifanija.

– To je veliki problem danas. Sve se posmatra iz perspektive u kojoj smo mi, kao da smo mi najvažnija stavka u nekoj priči. Film je to što je i treba staviti obaveštenje da je snimljen 1961. i da su oni koji su ga pravili doneli odluku kako će izgledati – rekao je Šon Hepbern Ferer.

To što su izbačene scene u kojima se pojavljuje Runijev lik dovelo je i do toga da iz filma nestane jedna od najpoznatijih replika koju izgovara Holi Golajtli i važan modni momenat filma. Naime, kada ona ostane zaključana ispred zgrade, zvoni na interfon gospodinu Junišiju da je pusti i kaže mu „Ne budite ljuti, dragi mali čoveče. Neće mi se više ponoviti“. Posle toga on je pušta da bi se ona potom presvukla u kućnu haljinu pa beži kroz prozor kupatila od neželjenog udvarača. Međutim, kako je taj njihov razgovor isečen, vidi se samo kako izlazi kroz prozor u ogrtaču, ali ne i kako presvlači jednu od svojih kultnih haljina.

Izbačena je i scena u kojoj je Juioši u kadi dok telefonira, a u tom trenutku lik Odri Hepbern biva uhapšen.

Pre nego što je preminuo 2014. godine Runi je priznao da bi drugačije odigrao svoju najvažniju ulogu da je znao da će izazvati tako negativne komentare,

Reditelj Doručka kod Tifanija Blejk Edvards koji je preminuo 2010. složio se sa njim.

– Gledajući sada unazad, želeo bih da smo to snimili drugačije – rekao je reditelj za film koji je uvršten u Američki nacionalni filmski registar zato što je kulturološki, istorijski i estetki značajan.