PRIRODNI ŠEĆER

Najnovije medicinske studije pokazuju da prirodni šećer D riboza obnavlja osiromašene nivoe ATP i jača srce stimulišući njegov rad.

 

Prirodni molekul šećera D riboza može da poboljša rad srca i čitav krvotok, navodi se u nedavnom istraživanju objavljenom u Evropskom časopisu za srčanu insuficijenciju.

d riboza

Tim istraživača iz Nemačke i SAD procenio je efekte oralne suplementacije D riboze kod pojedinaca sa hroničnom bolešću koronarnih arterija i hroničnim i kongestivnim zatajenjem srca, utvrdivši da ovaj dodatak ishrani može da poboljša rad srca. Zbog toga se suplementacija u kojoj se nalazi D riboza potencijalno može koristiti kao alternativni tretman za hroničnu bolest koronarnih arterija i insuficijenciju (zatajenje) srca.

Šta je D riboza?

To je prirodni šećer koji se nalazi u telesnoj ribonukleinskoj kiselini (RNK), makromolekul koja igra ključnu ulogu u sintezi proteina. Može se takođe naći u različitim vrstama hrane, kao što su proteini, žitarice, gljive, voće i povrće. D riboza je važna komponenta adenozin trifosfata (ATP), koji snabdeva ćelije energijom.

Kao i D riboza, ATP je važan za ćelijski metabolizam. Kao molekul energije, ATP obezbeđuje da ćelijske funkcije, kao što su kontrakcija mišića, deoba ćelija, sinteza proteina i disanje, teku bez ikakvih problema. ATP ima značajnu ulogu u održavanju dobre kardiovaskularne funkcije. Međutim, telesne funkcije i zdravlje organa mogu biti ugroženi ako postoji manjak adenozin trifosfata, što može nastati kao posledica upale, infekcije ili oštećenja ćelija prouzrokovanih slobodnim radikalima.

Prema glavnom autoru studije Hejderu Omranu nedovoljni nivoi ovog molekula mogu uticati na funkciju srca i povećati rizik od hronične bolesti koronarnih arterija i srčane insuficijencije. Studije na životinjama takođe su pokazale da manjak kiseonika u krvi, koji je uzrokovan niskim nivoom ATP, može oslabiti rad srca i krvotok. Takve kardiovaskularne komplikacije mogu se dugoročno pokazati fatalnim. Neki uobičajeni simptomi hronične srčane bolesti uključuju otežano disanje, hronični bol u grudima i netoleranciju na fizičku aktivnost.

BioCapillary oglas 900 px

Međutim, pokazalo se da D riboza obnavlja osiromašene nivoe ATP i jača srce stimulišući njegov rad. Studija objavljena u Međunarodnom časopisu za kardiologiju takođe je otkrila da suplementacija na bazi D riboze može da poboljša sposobnost vežbanja kod osoba sa srčanom insuficijencijom. Kao rezultat, D riboza može poboljšati potencijalno opasne po život simptome hronične bolesti koronarnih arterija i zatajenja srca.

Šećer koji poboljšava rad srca

Da bi utvrdili efekte oralne suplementacije D riboze na funkciju srca, nemačko-američki tim sproveo je istraživanje u kome je učestvovalo 15 odraslih osoba sa hroničnom bolešću koronarne arterije i zatajenja srca. Studija se sastojala od dva perioda lečenja, od kojih je svaki trajao tri nedelje, sa periodom pauze od jedne nedelje.

Nakon svakog perioda lečenja, istraživači su procenili srčanu funkciju, kvalitet života i funkcionalnu sposobnost učesnika. Otkrili su da suplementacija D ribozom značajno poboljšava rad srca, srčanu funkciju i kvalitet života učesnika. Štaviše, suplement D riboze omogućio je učesnicima da duže ostanu na traci za hodanje i trčanje pre nego što su doživeli umerenu nelagodu i bol u grudima. U međuvremenu, grupa koja nije dobijala D ribozu nije uspela da stvori značajne promene u srčanim funkcijama ili kvalitetu života njenih učesnika.

Dakle, ovi nalazi dokazuju da D riboza pruža blagotvorno dejstvo pojedincima sa hroničnom koronarnom arterijskom bolešću, poboljšavajući njihovu srčanu funkciju, kvalitet života i sposobnost fizičke aktivnosti.