TORTA SA KREMOM OD KAFE

Za sve iskrene kafopije, prava poslastica može biti torta sa kremom od kafe. Ova kremasta poslastica je srednje kompleksnosti, ali zato vrhunskog ukusa.

torta od kafe

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
125 grama putera
200 grama šećera
pola male kašike cimeta
1 limun
6 jaja
100 grama čokolade za kuvanje
200 grama brašna
ZA FIL:
700 mililitara mleka
2 kesice praška za puding od kafe
1 kašike instant kafe
150 grama šećera
250 grama putera
100 grama čokoladnog smokija
50 grama prženih seckanih badema

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca.

U sud sa žumancima dodamo 100 grama šećera, cimet, puter i mutimo mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dodamo sitno izrendanu limunovu koru i na pari rastopljenu, ohlađenu čokoladu. Mutimo mikserom i dodamo brašno.

Mikserom izmutimo belanca sa 100 grama šećera. Izmućena belanca dodamo u sud sa žumancima i sjedinimo sastojke varjačom. Testo preručemo u okrugli, nauljen, kalup. Pečemo 10 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu na šporetu sipamo veći deo pripremljenog mleka i dodamo 150 grama šećera i instant kafu. U preostalo mleko dodamo prašak za puding i promešamo. Neprekidno mešajući žicom za mućenje u provrelo mleko sipamo razmekšan puding. Kuvamo dok se puding ne zgusne. Mikserom mutimo 250 grama putera i dodamo ohlađen puding.

Patišpanj sečemo na tri jednaka dela. Prvi deo stavimo na tacnu i premažemo filom. Stavimo drugi deo i filujemo. Na fil stavimo treći deo patišpanja i pritisnemo rukom da se zalepi za fil.

Filom premažemo celu tortu. Tortu zasečemo na parčad. Kuvarskim špricem, napunjenim filom, ukrasimo svako parče torte. Dekoraciju završimo čokoladnim smokijem na svakom parčetu torte.

Prijatno!