KRADLJIVCI DANA I NOĆI

Napokon moradoše da probude visokog činovnika iz sna i narediše mu da im pokaže skrovište, zapretivši da će ga inače mučiti i ubiti.

 

Jedan matori lopov uglavio je s jednim mladim da opljačkaju kuću nekog visokog državnog funkcionera.

kradljivci dana

Ovaj je od agenta jedne strane kompanije primio ogromnu sumu u dolarima kao mito i novac sakrio u kući. Nesporazum je izbio oko udela svakog od njih dvojice, jer je matorac zahtevao da njegov tal bude dvaput veći od partnerovog. Na to ga mladi lopov u čudu zapita:

– Čime pravdaš toliku razliku u udelima kad ulažemo isti trud?

Stari lopov spremno odvrati:

– Time što si ti momak, samac, a ja imam dve žene.

Mladi lopov nemade kud, bojeći se da mu se partner ne oženi i trećom ženom, te se njih dvojica naoružaše i ušunjaše u kuću onog visokog činovnika. Ali, nikako nisu uspevali da otkriju gde su pare skrivene, iako su dugo tražili i pretraživali.

Napokon moradoše da probude visokog činovnika iz sna i narediše mu da im pokaže skrovište, zapretivši da će ga inače mučiti i ubiti. On im, mucajući, objasni da ih je pretekao njegov načelnik, štaviše, da se nije zadovoljio da uzme samo dolare nego mu je uzeo i sat sa ruke, pa čak i sav novac koji je imao u džepovima. Lopovi se iznenadiše i rasrdiše, pa se matori prekorno izdera na domaćina:

– Šta će o nama reći ostali lopovi iz ove zemlje ako iz tvoje kuće odemo kako smo i došli?!

Prestravljeni činovnik odgovori im drhtavim glasom:

– Kunem vam se da u kući nemam ničega što bi bilo vredno ukrasti, osim moje stare majke. Ona živi sa mnom i kuvarica je kakve nema.

Potom im se zakle i da će nastojati da u najskorije vreme uzme prigodno mito, samo njih radi. Matori lopov ga tad zamoli da iznos bude u domaćoj valuti kako on i njegov partner ne bi ništa gubili usled gramzivosti menjača.

I dvojica lopova odoše, ostavljajući staru ženu da spava u svojoj postelji i da sanja kako kuva šljunak.

Preveo sa arapskog Srpko Leštarić kradljivci dana