INFINITY TRAIN

Australijski inženjeri rade na projektu „beskonačni voz“ koji se nikad neće morati zaustaviti radi goriva i kojem neće biti potrebna ogromna električna infrastruktura, već će energiju dobijati isključivo koristeći silu gravitacije.

 

Kašnjenja i otkazivanja vozova najveći su problem svakog putnika. No, nemilosrdna kašnjenja zasigurno bi bila svedena na najmanju moguću meru da postoji beskonačni voz koji se nikad ne zaustavlja radi goriva, jer bi imao stalan izvor energije.

beskonačni voz

Australijski inženjeri rade upravo na tome u sklopu projekta vrednog 50 miliona dolara. Njihov je zadatak da stvore prvi takozvani „beskonačni voz“ (Infinity Train) na svetu, pokretan silom gravitacije, i koji bi bio pušten u železničku mrežu kasnije ove decenije.

Taj voz budućnosti radiće na električnoj bateriji koju neće trebati puniti konvencionalnom infrastrukturom za punjenje, jer će umesto toga iskoristiti gravitacionu energiju na deonicama pruge koje idu nizbrdo.

Trenje kočenja radi usporavanja voza ponovno će generisati električnu energiju i teoretski značiti da bi voz mogao da prevozi materijale i jednog dana ljude bez potrebe za zaustavljanjem radi goriva te mu neće biti potrebna i infrastruktura za napajanje električnom energijom.

Australijska inženjerska kompanija Fortescue Future Industries, koja stoji iza plana, ističe da će takođe ukloniti potrebu vozova za dizelskim gorivom. Njihov će voz da radi na isti način na koji se pune hibridni električni automobili.

Kompanija je najavila voz nakon akvizicije kompanije za baterije sa sedištem u Velikoj Britaniji Williams Advanced Engineering (WAE). Zajedno će te dve kompanije raditi na ubrzanju prelaza na zelenu energiju i pomoći industriji da smanji emisije ugljenika na nulu do kraja decenije.

Infinity Train pridružiće se Fortescueovoj zelenoj floti u razvoju i doprineće tome da Fortescue postane glavni igrač na rastućem svetskom tržištu zelene industrijske transportne opreme, pružajući veliku vrednost našim deoničarima, rekao je dr. Endrju Forest, osnivač i predsednik Fortescuea.

Svet mora, i očito može, krenuti dalje od svoje vrlo zagađujuće, smrtonosne ere fosilnih goriva, dodaje Forest.

Rekao je da bi beskonačni voz Infinity Train trebalo da pomogne u ubrzanju Fortescueove trke za postizanje neto nulte emisije do 2030. godine, a takođe će smanjiti operativne troškove i stvoriti učinkovitije mogućnosti održavanja.

Fortescueove železničke operacije uključuju 54 lokomotive koje vuku 16 garnitura vozova, zajedno s drugom mobilnom opremom na pruzi. Svaki voz je dugačak oko 2,8 kilometra i može prevesti 34.404 tone gvozdene rude u 244 vagona. Sistem se trenutno oslanja na dizelske motore, koji godišnje troše 82 miliona litara dizelskog goriva.

Kompanija se nada da će dramatično smanjiti tu upotrebu i na kraju je u potpunosti ukinuti u sledećih nekoliko godina uz pomoć svog projekta beskonačnog voza.

Infinity Train ima kapacitet da bude najučinkovitija svetska baterijska električna lokomotiva. Regeneracija električne energije na dionicama nizbrdo uklonit će potrebu za ugradnjom infrastrukture za proizvodnju i punjenje obnovljive energije, čineći je kapitalno učinkovitim rešenjem za eliminaciju dizela i emisija iz naših železničkih operacija, rekla je izvršna direktorka Fortescuea Elizabet Gejns.

Međutim, čak ako australijski inženjeri i uspeju da iskoriste tehnologiju za stvaranje takvog voza, mogu proći da meseci ili čak godine do njegove implementacije u drugim železničkim sistemima sveta.

Izvor: Dnevnik.hr