OBOŽAVANA VEKOVIMA

Naučnici iz Japana započeli su s analizom 300 godina stare mumificirane „sirene“, koja je već vekovima predmet obožavanja zbog svojih navodnih lekovitih svojstava.

 

Naučnici smatraju da je najverovatnije reč o ostacima torza majmuna kome je prišiven riblji rep i dodati ljudski nokti i kosa.

sirene

Hiroši Kinošita, član odbora folklornog društva Okajama, pronašao je ovu mumiju „sirene“ dugu oko 30,5 centimetara u hramu u prefekturi Okajama. Prvi put je saznao za nju kada je video njenu fotografiju u tamošnjem izdanju Enciklopedije mitskih bića.

CT mumije

Na papiru koji je bio u kutiji u kojoj se nalazi mumija piše da ju je između 1736. i 1741. godine ulovio jedan ribar, a zatim prodao imućnoj porodici. Još uvek nije poznato kako je mumija na kraju završila u hramu.

Kinošita je nagovorio sveštenike da dopuste naučnicima analizu mumije, nakon čega su paleontolog Takafumi Kato sa Univerziteta nauke i umetnosti Kurašiki i njegove kolege krenule s istraživanjem ovih neobičnih ostataka.

Napravili su CT mumije 2. februara, a uskoro će obaviti i DNK analizu kako bi potvrdili od kojih je delova sastavljena, prenosi Lajv Sajens.

Japanska mitologija

Izgled ove mumificirane „sirene“ podseća na dva mitska bića iz japanske folklorne tradicije: amabiese, sirene s kljunom i tri različita repna peraja, i ningjoe, stvorenja koja nalikuju ribama, ali imaju glavu čoveka.

U narodnoj tradiciji se oba ova mitska bića povezuju s čudesnim izlečenjima i dužim životnim vekom. Prema jednom takvom pretanju, žena koja je slučajno pojela celog ningjoa živela je 800 godina. Sveštenici u hramu u kojem se nalazi mumija stoga veruju da ona može da podari dobro zdravlje.

„Obožavali smo je, nadajući se da će barem malo pomoći u ublažavanju pandemije koronavirusa“, rekao je Kozen Kuida, glavni sveštenik.

Mumija je dugo vremena bila izložena u staklenoj vitrini u hramu kako bi joj posetioci upućivati molitve, ali se zadnjih 40 godina čuva u sefu kako bi se usporilo njeno propadanje. Slične mumije „sirena“ obožavaju se u još dva hrama u Japanu.

Izvor: Index.hr