OČEKIVANJE MESIJINOG DOLASKA

Ikona trudne Bogorodice pomaže svim majkama da uspešno iznesu period trudnoće i porode se, a neplodnim supružnicima da dobiju potomstvo.

 

Ikona trudne Bogorodice pronađena je u jednom od ženskih manastira zapadne Gruzije.

ikona trudne bogorodice

Prilikom renoviranja došlo je do podizanja poda pod kojim se čuvalo mnoštvo unikatnih, veličanstvenih ikona. Ovo je jedna od njih. Iako retka, ovo nije jedina ikona gde se Presveta Bogorodica predstavlja kao trudna. Smatra se da je ovaj tip ikonopisanja karakterističan pre svega za Gruziju i Svetu Goru (Atos).

Ova ikona je jedna od najređih, ali ne i jedina. Na njoj ne vidimo bebu Isusa. Nažalost, ikonopisac ove ikone ostao je nepoznat. Ikona na kojoj je Bogorodica trudna nalazi se u Grčkoj, u maloj crkvi Rafaela u mestu Rahes, na mestu sa lekovitim izvorima.

Ovakav živopis je prilično redak u pravoslavnom ikonopisu, ali nije u tome stvar. Glavna karakteristika ove ikonografske slike je činjenica da je sva pažnja u njoj usmerena na majčinski princip i očekivanje Mesijinog dolaska.

Ikona trudne Bogorodice pomaže svim budućim majkama s potomstvom u materici da sigurno prođu kroz čitav period i čekaju pravovremeno rođenje. Takođe, oni koji nemaju decu konačno će pronaći radost majčinstva.

Ikona kojima se mole trudnice ima mnogo, samo malo ljudi zna za njih.

*****

Trudnoća je poseban događaj u životu žene. Očekivanje nerođenog deteta preobražava je, menja uobičajeni tok života.

U naše vreme nepovoljne ekologije, retko koja žena može da izdrži trudnoću bez poteškoća, a ponekad je prate i ozbiljni problemi. Kada lekari više ne mogu da pomognu, samo molitva može da spase život nerođenog deteta.

Okretanje Bogu od srca može da učini čuda. Osim toga, molitva smiruje trudnice, delujući im kao talisman i jačajući njihovo stanje duha.

Možete se moliti svojim rečima, jer snaga molitve zavisi od iskrenosti osobe koja se moli. Postoje i posebno sastavljene pravoslavne molitve za trudnice. Smatra se da, čitajući ih, buduće majke dobijaju snagu koja će im pomoći da izdrže sve nedaće.

*****

Pravoslavna molitva trudne žene Presvetoj Bogorodici

Neizreciva radost kojom se ispunilo vaše devičansko srce gledajući vašeg novorođenog Sina i Gospodara, neka me obraduje tuga koja me čeka usred bolova pri rođenju. Neka me život sveta, Spasitelju moj, rođen od Tebe, spasi od smrti, koja odseca život mnogim majkama u času razrešenja, i neka plod moje materice bude uvršten među Božje izabrane.

Usliši, Sveta Nebeska Kraljice, moju poniznu molitvu i pogledaj me, jadnu grešnicu, okom Tvoje milosti; ne sramoti moje poverenje u svoju veliku milost i zaseni me.

Pomagaču hrišćana, iscelitelju bolesti, neka budem dostojan iskusiti na sebi da si Majka milosrđa i neka uvek slavim Tvoju milost koja nikada ne odbija molitve siromaha i izbavlja sve koji te prizivaju tuga i bolest.

Amin.