REZULTAT ISTRAŽIVANJA

Studija je otkrila da je upotreba antibiotika kod žea srednjih godina izazvala jasne znakove kognitivne degradacije tokom vremena.

 

Istraživači sa Harvarda i Univerziteta Raš otkrili su da su žene čija se upotreba antibiotika svela na najmanje dva uzastopna meseca u svojim 50-im godina stalno imale lošije rezultate na kognitivnim testovima.

upotreba antibiotika

Bodovanje je uključivalo mere brzine obrade, funkcionisanja mozga, pažnje i kapaciteta pamćenja. Istraživači, koji su objavili svoja otkrića prošle nedelje u časopisu PLOS, prikupili su podatke od oko 14.000 žena.

Učestvujući u istraživanju, žene su izveštavale da li su koristile lekove tokom protekle dve godine i da li su imale zdravstvenih problema, pored niza drugih pitanja. Godine 2009., kada su mnoge od učesnica navršile 50 godina, u anketu je uključeno pitanje o antibioticima.

Sedam godina kasnije, žene su bile podvrgnute kognitivnom ispitu kako bi se utvrdili različiti kognitivni faktori.

One koje su prijavile najmanje dva uzastopna meseca korišćenja antibiotika generalno su imale lošije rezultate od svojih vršnjakinja.

Postojao je i jasan znak kognitivne degradacije tokom vremena. Tačan mehanizam zbog kog antibiotici imaju tako zastrašujući efekat na mozak ne može precizno da se odredi, ali stručnjaci imaju jednu potencijalnu slutnju.

Istraživači ukazuju na vezu creva i mozga kao odgovornu za kognitivni pad koji doživljavaju žene. Ljudska creva imaju više kontrole nad telom i mozgom nego što se misli.

Prethodne studije čak su otkrile da mikrobiom creva može da odrediti nečiju ličnost.

Prošle studije su takođe otkrile da je zdravlje creva povezano sa kognitivnim stanjima poput Alchajmerove i drugih bolesti i kod ljudi i kod životinja.

Godine 2016. istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins otkrili su da antibiotski tretmani mogu da promene mikrobiom ljudskih creva i kao rezultat toga da naštete osobama koje pate od psihičkih poremećaja.

„Potrebno je više istraživanja, ali naša ukazuju na to da ako možemo da sprečimo infekcije i minimiziramo lečenje antibioticima kod osoba sa mentalnim bolestima, onda bismo mogli da spriječimo i pojavu maničnih epizoda“, tvrdi dr Robert Jolken, prenosi Index.hr.

Zašto mikrobiom ima toliku kontrolu nad telom, još nije utvrđeno, ali stručnjaci to istražuju već decenijama.

Izvor: N1