REDUKCIJA KRVNIH PLOČICA

Za određena zdravstvena stanja i probleme jako je bitno smanjenje broja trombocita. Krvne pločice veoma su važne, ali njih ne sme da bude previše u krvi. Zato su bitni prirodni načini za uspešno redukovanje njihove količine.

 

Krvne pločice ili trombociti su neophodni za sprovođenje procesa zgrušavanja krvi. Bez dovoljno trombocita u telu teško bi bilo zaustaviti krvarenje. Trombociti ne samo da sprečavaju krvarenje, već i podstiču pravilnu cirkulaciju krvi u organizmu.

smanjenje broja trombocita

Potrebno je da broj trombocita bude između 150.000 i 450.000 po mikrolitru, ali određena zdravstvena stanja mogu da utiču na broj trombocita, što može izazvati ozbiljne komplikacije. S obzirom na to, možda će biti potrebno smanjiti broj trombocita kako bi se bolje upravljalo određenim stanjem.

Broj trombocita može biti previsok ili prenizak usled nekoliko medicinskih stanja. Ukoliko je previsok, možete pokušati određena prirodna sredstva za smanjenje broja trombocita. Ima ih osam!

1. Ginkgo biloba

Prodaje se kao pospešivač pamćenja i ginkgo biloba je sve popularnija biljka koja se koristi u Kini i mnogim drugim delovima sveta. Njeni listovi sadrže terpenoide koji poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ima efekat razređivanja krvi, što smanjuje rizik od razvoja unutrašnjih krvnih ugrušaka. Redovna upotreba ove biljke pomaže u uklanjanju viška krvnih pločica iz krvotoka. Ipak, obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe gingko bilobe ako već uzimate antikonvulzivne lekove.

2. Ženšen

Pitate se kako smanjiti broj trombocita? Probajte ženšen! Poznat kao dodatak povećanju energije, ženšen takođe igra važnu ulogu u sprečavanju unutrašnjih krvnih ugrušaka. Stvarajući učinak razređivanja krvi, ova biljka smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Ženšen sprečava trombocite da se skupljaju i formiraju krvni ugrušak. Kao i u slučaju ginkgo bilobe, konsultujte se sa lekarom pre nego što uzmete ženšen, jer može da stupi u interakciju sa vašim lekovima i doprinese bolovima u stomaku ili nesanici.

3. Beli luk

Sirovi beli luk pomaže u smanjenju broja trombocita jer sadrži jedinjenje koje se zove alicin. Ovaj prirodni sastojak smanjuje broj krvnih pločica i telo reaguje na ovu promenu jačanjem imunološkog sistema. Insistira se na sirovom belom luku, jer pri kuvanju ovog povrća nivo alicina naglo opada. Savet je da se sirovi beli luk konzumira uz još neke namirnice, jer u suprotnom može uzrokovati poremećaj rada želuca u nekim slučajevima.

4. Nar

Ukoliko želite da smanjite broj trombocita u krvi, vaša ishrana treba da sadrži dosta voća i povrća. Nar ima posebno antitrombocitno dejstvo. Ovo voće sadrži polifenole koji smanjuju proizvodnju krvnih pločica. Možete ga jednostavno dodati u neku kuvanu hranu ili jesti čitav nar, a jednako je koristan i sok napravljen od njega.

5. Omega 3 masne kiseline

Vaša ishrana takođe treba da sadrži omega 3 masne kiseline kako bi se ograničila aktivnost trombocita u telu. Redovna konzumacija ovakve hrane dovodi do razređivanja krvi, što smanjuje rizik od zapušavanja krvnih sudova. Možete naći zavidan nivo omega 3 masnih kiselina u ribama kao što su losos, tunjevina, sardina, škuša ili haringa. Obavezno jedite neku od ovih vrsta riba bar dvaput nedeljno ili uzmite 3.000-4.000 mg ribljeg ulja svaki dan kako biste zadovoljili preporučeni dnevni unos omega 3 masnih kiselina.

6. Crveno vino

Smanjenje broja trombocita može vas zaštititi od nekoliko kardiovaskularnih bolesti, a jedan jednostavan način da ostvarite ovaj zadatak je piti crno vino. Koristi se uglavnom zato što sadrži flavonoide, što ograničava proizvodnju trombocita u zidovima arterija, a time i od formiranja ugrušaka. Muškarci ne bi trebalo da piju više od četiri čaše crvenog vina dnevno, a žene duplo manje. Važno je da dva dana u nedelji prođu potpuno bez alkohola.

7. Voće i povrće

Da bi se smanjio broj trombocita važno je jesti povrće i voće koje sadrže salicilate, pošto ove materije stvaraju efekat razređivanja krvi i sprečavaju njeno grušanje. Istovremeno, salicilati povećavaju otpornost organizma na bolesti (imunitet) i sprečavaju infekcije. Neke od najboljih povrtnih vrsta koje treba uključiti u ishranu su pečurke, krastavac, rotkvica i tikvice, dok trešnje, narandže i grožđe spadaju u voćne vrste najbogatije salicilatima.

8. Pušenje

Povećavate rizik od stvaranja krvnih ugrušaka kada pušite. Cigarete sadrže nekoliko štetnih sastojaka koji dovode do veće gustine krvi, što uzrokuje da se trombociti skupljaju i formiraju ugruške, čime se krvni sudovi zapušavaju i život se dovodi u opasnost. Zato pušenje može dovesti do problema kao što su moždani ili srčani udar. Potrebno je da preduzmete određene korake za prestanak pušenja da biste održali nizak nivo trombocita. Iako je teško da se sa ovom navikom prestane preko noći, trebalo bi da potražite načine koji će vam pomoći da na kraju uspete.