MOĆNE BOBICE

Svakodnevno konzumiranje šoljice brusnice može da poboljša pamćenje, uspori razvoj demencije i smanji nivo „lošeg“ holesterola, pokazalo je istraživanje naučnika sa britanskog Univerziteta „East Anglia“.

 

Oni su proučavali prednosti konzumiranja oko 100 grama brusnice dnevno među ispitanicima starosti od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla da utiču na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije.

brusnice

„Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 miliona ljudi u svetu. Za sada nema poznatog leka za tu bolest, pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli da doprinesu smanjenju rizika od njenog razvoja, poput načina ishrane“, rekao je voditelj istraživanja, dr Dejvid Vazur sa Medicinskog fakulteta u Norviču, koji je deo Univerziteta „East Anglia“.

„Ranije studije su pokazale da je veći unos flavonoida u ishrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. zbog toga smo želeli da saznamo više o tome na koji način brusnice mogu da doprinesu smanjenju neurodegenerativnih promena povezanih sa procesom starenja“, rekao je Vazur.

Istraživački tim je pratio uticaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrednosti holesterola među 60 zdravih učesnika u periodu od 12 nedelja.

Polovina učesnika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šoljici ili 100 g svežih brusnica. Druga polovina je dobijala placebo. Reč je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni uticaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i na zdravlje mozga ljudi.

BioMind kapi protiv depresije

Rezultati su pokazali da je konzumiranje brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje učesnika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizualno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuralnih struktura i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

„kod učesnika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih supstanci, poput kiseonika i glukoze, do važnih delova mozga, značajnih za spoznajne procese, naročito za konsolidaciju pamćenja. U istoj je grupi uočeno i znatno smanjenje nivoa LDL ili „lošeg“ holesterola, koji doprinosi razvoju ateroskleroze, zadebljanju ili stvrdnjavanju arterija prouzrokovanog nakupljanjem plaka u unutrašnjoj sluznici arterije. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevno konzumiranje brusnica može da poboljša zdravlje krvnih sudova i delimično doprinosi poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa“, rekao je britanski naučnik.

On je dodao da su rezultati njihove studije vrlo podsticajni, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se ona sprovodila u relativno kratkome periodu od 12 nedelja. Nalazi mogu da budu važan temelj za buduća istraživanja o konzumiranju brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija.

Sa naučnicima sa Univerziteta „East Anglia“ sarađivali su istraživači Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu (Holandija), Univerziteta u Parmi (Italija) i britanskoga Instituta Kvadram.

Izvor: N1