ĆUFTE U SOSU OD BELOG LUKA

Ćufte u sosu od belog luka je opštepoznati recept koji predlažemo da pripremite za vikend ručak. Priprema je laka, a zadovoljstvo spremljenim jelom ogromno!

ćufte u sosu od belog luka

Sastojci:

500 grama mlevenog mesa
1 jaje
3 oljuštena krompira
4 kriške hleba
3 lovorova lista
3 češnja belog luka
2 kašike oštrog brašna
1 kašika zrna kapara
100 mililitara kisele pavlake
2 kašike mešavine začina
200 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Kriške hleba iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. Isceđen hleb stavimo u sud sa mlevenim mesom.

Češnjeve belog luka sitno isečemo. Polovinu isečenog belog luka dodamo u sud sa mesom. Dodamo jaje, 1 kašiku mešavine začina, posolimo, pobiberimo i rukom mešamo sastojke dok se ne sjedine.

U šerpi na šporetu na zagrejanom ulju pržimo brašno mešajući žicom za mućenje. Dodamo preostali isečen beli luk. Neprekidno mešajući, dodamo preostalu mešavinu začina, lovorove listove i mleko. Pobiberimo i dodamo zrna kapara.

Kada sos dobije potrebnu gustinu, sklonimo šerpu sa šporeta. Nauljenim rukama uzimamo od smese od mlevenog mesa, formiramo ćufte i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. U šerpu sa sosom dodamo kiselu pavlaku i promešamo žicom.

Tanjir za serviranje ukrasimo listovima zelene salate. Na salatu poređamo ćufte. Zatim na činiju serviramo parčad skuvanih krompira. Dekorišemo listovima vlašca. Dva čeri paradajza isečemo na polovine i stavimo na tanjir. Krompire i ćufte prelijemo sosom. Ukrasimo zrnima kapara.

Prijatno!