DISPLEJ PRED OČIMA

Kontaktna sočiva u budućnosti moći će da služe kao ekran, što će poslužiti onome koji treba da izgovara neki tekst.

 

„Naša kompanija će se upustiti u sveobuhvatno testiranje pametnih kontaktnih sočiva na ljudima, što će korisniku dati displej pred očima. To je neverovatan tehnološki napredak”, otkrio je Stiv Sinkler iz kompanije Mojo koja razvija pametna kontaktna sočiva.

kontaktna sočiva

Zamislite da morate da održite govor, ali umesto da gledate beleške, reči se pomeraju ispred vaših očiju, u kom god smeru pogledate. Nešto kao što spikeri koriste za čitanje vesti. A, to je zapravo samo jedna od mnogih funkcija koje proizvođači pametnih kontaktnih sočiva obećavaju da će biti dostupne u budućnosti.

„Naša kompanija će se upustiti u sveobuhvatno testiranje pametnih kontaktnih sočiva na ljudima, što će korisniku dati displej pred očima. To je neverovatan tehnološki napredak”, otkrio je Stiv Sinkler iz kompanije Mojo koja razvija pametna kontaktna sočiva. Takvo sočivo, koje bi ujedno bilo i ekran računara, koriguje vid, ali u svom sastavu ima i LED ekran, pametne senzore i određene baterije.

Za sada, navodi Sinkler, postoji prototip sa kompletnim funkcijama, a uskoro počinje i testiranje.

„Sada dolazi zanimljiv deo, gde počinjemo da radimo optimizacije za performanse i snagu i nosimo ga duže vremenske periode da bismo dokazali da možemo da ga nosimo ceo dan. Sočiva bi mogla da uključuju sposobnost samokontrole i praćenja intraokularnog pritiska ili glukoze“, kaže Rebeka Rohas, instruktor optometrijskih nauka na Univerzitetu Kolumbija koja za Bi-Bi- Si objašnjava da bi to značilo da ljudi sa dijabetesom mogu pažljivo da prate nivoe glukoze.

Istraživanja se kreću i pravcu da sočiva mogu da dijagnostikuju i leče medicinska stanja od bolesti očiju, do dijabetesa ili čak raka praćenjem određenih biomarkera.

Tim sa Univerziteta u Sariju, na primer, napravio je pametno kontaktno sočivo koje sadrži foto-detektor za primanje optičkih informacija, senzor temperature za dijagnostikovanje potencijalne bolesti rožnjače i senzor glukoze koji prati nivoe glukoze u suznoj tečnosti.

Uprkos uzbuđenju, tehnologija pametnih sočiva još uvek mora da prevaziđe brojne prepreke. Jedan izazov će biti njihovo napajanje baterijama koje će očigledno morati da budu neverovatno male., jer je ideja da kupci mogu da nose pametna sočiva ceo dan bez potrebe da ih dopunjavaju.

„Stvarni vek trajanja baterije zavisiće od toga kako i koliko često se koristi, baš kao i vaš pametni telefon ili pametni sat danas“, objašnjava portparol kompanije.

Izvor: Politika.rs