ISTINA ILI NE

Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali zašto se čajna kobasica zove baš „čajna“ i ima li ona veze sa popularnim napitkom.

 

Odgovor na ovo pitanje možda zanima one koji vole da uživaju u zalogajima dimljenih i mesnih prerađevina. Dok jedni tvrde da je reč nastala od engleskog „china“ („čajna“), drugi veruju da se čajna kobasic služila uz topli napitak, što je, prema istoriji, i istina.

čajna kobasica

Ova vrsta kobasice nastala je u 19. veku u gradu Rigenvaldu na obali Baltika, koji od 1945. pripada Poljskoj i nosi naziv Darlovo.

Još u 19. veku farmeri su pravili ovu vrstu kobasice od svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva, a tradicija da je služe uz sir i čaj, serviranu u tanko sečenim listićima zadržala se kod Poljaka do danas.

Čaj

Po ovoj navici dobila je i ime na nemačko „tee wurst“ (čaj kobasica) ili kod nas kraće „čajna“.

Nemci su tehnologiju izrade ove vrste kobasice preneli posle 1945. godine u Donju Saksoniju i danas je ova vrsta kobasice u Nemačkoj zaštićena imenom porekla.

Oni koji nisu nosioci ove zaštite mogu da stavljaju u promet čajnu kobasicu tako da uz naziv „čajna“ dodaju reč „kao“ ili da nekom drugom dodatom rečju deklarišu ovaj proizvod.