VREMENSKI RASPORED

Dok neke dodatke treba uzimati u određeno doba dana, kao što je slučaj kod magnezijuma, neke druge možete slobodno konzumirati kad god vam odgovara.

 

Što se tiče najboljeg doba dana za konzumiranje minerala, to u velikoj meri zavisi od vrste magnezijuma koji uzimate.

doba dana magnezijuma

Postoji nekoliko oblika ili kompleksa suplemenata magnezijuma koji uparuju mineral sa različitim jedinjenjima kako bi pomogli u njegovoj isporuci vašim ćelijama.

Danas govorimo o vremenskom rasporedu četiri najpopularnije forme:

Magnezijum glicinat: Pre spavanja

Magnezijum glicinat (ili tačnije, bisglicinat) spaja magnezijum sa dva molekula glicina — aminokiseline koja podržava status proteina u telu, ali je takođe utvrđeno da podstiče opuštanje i poboljšava kvalitet sna u kliničkim ispitivanjima. Kombinacija magnezijuma i glicina je veoma bioraspoloživa, što znači da je telo lako apsorbuje i ne bi trebalo da je uzimate uz obrok. Za razliku od drugih vrsta suplemenata magnezijuma koji se manje apsorbuju i mogu, recimo, da stimulišu rad creva, uzimanje magnezijum glicinata ne bi trebalo da vas šalje u toalet. Uzimajući sve u obzir, ovo je suplement koji je najbolje uzimati pre spavanja kada želite da se odmorite od dana i pripremite za noć dubokog, neprekidnog sna. Preporučuje se da ga uzmete 1-2 sata pre spavanja.

Magnezijum citrat: Ranije tokom dana, uz obrok

Još jedna popularna vrsta dodatka magnezijuma, magnezijum citrat, takođe ima tendenciju da se prilično lako apsorbuje. Ovaj dodatak se najčešće uzima za rešavanje niskog nivoa magnezijuma u ​​telu, iako tehnički svi kompleksi magnezijuma koji efikasno isporučuju mineral vašem telu pomažu da se poboljša vaš status magnezijuma. Međutim, magnezijum citrat ima prirodni laksativan efekat u većim dozama,tako da može uticati na probavu. Za razliku od glicinata, ovaj verovatno nećete želeti da uzmete neposredno pre nego što se spremite za spavanje, jer bi vas mogao probuditi tokom noći. Umesto toga, uzimanje magnezijum citrata ranije tokom dana sa hranom, oko doručka ili ručka, pomoći će da se pravilno i prijatno apsorbuje.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Magnezijum oksid: Ranije tokom dana, uz obrok

Magnezijum oksid—joni magnezijuma i kiseonika—jedan je od manje bioraspoloživih oblika minerala. Ovo jednostavno i pristupačno uparivanje se često koristi za ispunjavanje potreba za magnezijumom i podsticanje pražnjenja creva, pokretajući stvari u crevima. Da bi se olakšala apsorpcija i izbegla moguća nelagodnost u stomaku, uvek ga treba uzimati uz obrok. Uzimanje magnezijum oksida ranije tokom dana je takođe mudar potez, kako odlasci u toalet ne bi remetili vaš san.

Magnezijum malat: Ujutru

Konačno, ovaj dodatak uparuje magnezijum sa jabučnom kiselinom — za koju se pokazalo da podstiče proizvodnju energije u nekim studijama. Iz tog razloga, većina ljudi će želeti da uzme ovaj dodatak u jutarnjim satima ili na početku dana. (To je popularan suplement koji se uzima pre treninga ujutru.) Iako je biodostupniji od magnezijum oksida, ipak ga treba uzimati sa hranom kako bi se smanjila mogućnost neprijatnih neželjenih efekata.

Izvor: B92.net