SMART, ALI NE SKROZ

Pametni satovi, kao i fitnes narukvice, postaje su širokorasprostranjeni uređaji koji služe za mnogo toga, a ne samo proveravanje trenutnog vremena.

 

Korisnici se sve više i više oslanjanju na sve što im saopštavaju sve napredniji pametni satovi kako bi dobili i informacije o svom telu, poput pulsa, broja pređenih koraka, nivou stresa, kvalitetu sna, i potrošenim kalorijama nakon celodnevnih fizičkih aktivnosti.

pametni satovi

Istraživanje

Međutim, čini se da upravo ova poslednja kategorija podataka koji su korisnicima bitni i nije baš najtačnija. Kako navodi portal GSMArena, a prema istraživanju objavljenom tokom januara tekuće godine, neki pametni satovi nisu pružili preterano tačne podatke u segmentu potrošenih kalorija. Testirani uređaji bili su Apple Watch Series 6, Fitbit Sense, i Polar Vantage V.

U istraživanju je učestvovalo 30 zdravih muškaraca i žena koji su se tokom trajanja ovog testa bavili raznim fizičkim aktivnostima, od rada sa tegovima i vožnje bicikle, do trčanja, hodanja, ali i sedenja. Kao referentne uređaje istraživači su koristili Polar H10 i MetaMax 3B.

Rezultati

Stručnjaci iz Stronger by Science analizirali su dobijene podatke i došli do informacija koje govore o tačnosti podataka, njihovoj varijabilnosti, kao i o pouzdanosti svake od ove tri sprave prilikom praćenja broja potrošenih kalorija nakon određene fizičke aktivnosti.

Nijedan od tri testirana uređaja nije prikazao zadovoljavajući nivo preciznosti prilikom računanja kalorija koje su učesnici ovog istraživanja utrošili tokom nekoliko različitih fizičkih aktivnosti. I ne samo to, već je nepodudaranje sa stvarnim brojem utrošenih kalorija bilo vrlo nepredvidivo i variralo je u odnosu na neutvrđene parametre.

Kome verovati?

Dakle, ukoliko želite da izgubite nekoliko kilograma kombinacijom redukovane ili modifikovane ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a pritom želite i da pratite kako na unos, tako i na utrošak kalorija, pametni satovi možda nisu pravi izbor za vas. Ne možemo reći da nas ovakvi rezultati čude, ali lagali bismo kada bismo rekli da nismo očekivali makar malo veću preciznost.

Izvor: Benchmark.rs