HOLISTIČKA MEDICINA

Naturopatija ili holistička medicina je veoma široka oblast tradicionalne medicine. Još od vremena Hipokrata primećeno da čoveka treba posmatrati kao jedno kompleksno biće, otuda i naziv holistička.

 

Još u vreme stare Grčke praksa lekara ili isceljitelja, bila je da se bolest na sto prirodniji način otkloni iz tela obolelog. To je naturopatija i njen osnovni smisao.

naturopatija

Kako navodi Dragana Blagojević, osnivač i predsednik Udruženja naturopata Srbije i član Federacije italijanskih naturopata, princip naturopatije je da je terapeut uvek u empatiji sa prirodom i uvek pokušava da leči na što prirodniji način, odnosno da bolest izvuče iz korena, i ne samo to, već i da se vidi zašto se te osobe osećaju na takav način kao i da se izleči u celosti.

„Naš zadatak je da primetimo njen mentalni sklop, emotivnu reakciju, da vidimo taj simptom i zbog čega se kreira u telu“, kaže ona i dodaje da postoje određeni energetski kanali koji se zablokiraju, a kao posledica toga bolest krene da se formira u organizmu, a najčešće su to emotivne blokade.

Ona je kao primer navela štitnu žlezdu.

„Štitna žlezda je organ komunikacije i zbog pozicije na kojo se nalazi, ona povezuje fizičko telo sa emotivnom i umnom stranom priče. Ukoliko se zablokiraju naše emocije, ne možemo da imamo protok energije kroz štitnu žlezdu na pravilan način i onda kreiramo čvoriće, kreiramo manjak ili višak hormona štitne žlezde, jednostavno se poremeti ritam rada ove žlezde ali i drugih organa“, objašnjava Blagojević.

Ona kaže da „ne postoji bolest koja dolazi, mi je kreiramo“.

To znači da osoba blokira svoje emocije, ne može da priča ono što oseća, organ komunikacije se zablokira, ne može da se luči dovoljno hormona, kako kaže Blagojević „mi ih pakujemo u sentimente koji nam nisu prijatni već dugi niz godina i samim tim zablokiramo rad organa i tada se manifestuju simptomi“.

Naturopatija uključuje i upotrebu lekova

„Mi kao terapeuti uvek idemo u saglasnosti sa onim što lekar kaže, mi sarađujemo. Tako je u Italiji jer tamo imam praksu. Lekar uspostavi dijagnozu, ja pogledam anamnezu da bih videla o kakvim fizičkim problemima se radi. Kada neke stvari i dalje ne funkcionišu i pored terapije i lekarskih intervencija, kada se simptomi ponavljaju, moramo da reagujemo na drugačiji način“, kaže Blagojević.

Ona dalje objašnjava da se radi sa matičnim ćelijama biljaka, oligoelementima, određenim tehnikama na telu, kakva je refleksologija. Na taj način se podstiče rad organa, tako što se daje informacija mozgu, on aktivira organ, oslobodi se loša emocija i započinje ozdravljenje, čovek počinje da se oseća bolje.

BioCapillary oglas 900 px

Obično se za ovakav pristup odlučuju osobe koje su već sve prošle u smislu pregleda i terapija, a kojima i dalje nije dobro, kaže ona.

„Nikad ne lečimo bolest ili simptom, lečimo čoveka“, dodaje Blagojević.

Eubiotika

Kod ovog naturopatskog pristupa lečenju hrana ima takođe važnu ulogu.

Kako navodi Blagojević, koristi se eubiotika, prirodan način ishrane, gde se posmatraju krvne grupe osobe, posmatra se intolerancija, u smislu da li postoje neke alergije. Akcenat je na mikrobiomu, odnosno crevnoj flori, gde se preporučuje prebiotik i probiotik.

Ona je naglasila da se ne isključije terapija koju je lekar klasične medicine prepisao.

Da li lekari u Srbiji imaju poverenja u tradicionalnu medicinu?

Blagojević kaže da lekari u Srbiji imaju poverenja u tradicionalnu medicinu i da je primećeno da kada su u skladu, naturopati i lekari, postiže se najviše benefita za samu osobu koja se leči.

Ona dalje navodi da sve bolesti mogu da se leče naturopatijom.

„Bolest ne mora da bude klasična, može da bude u pitanju psihosomatska manifestacija i da osoba ima određeni momenat kada je u nekom lošem stanju i da sve to može da bude samo trenutno. Stres je prvi okidač, i on je kao neka vrsta alarma da je telo u neravnoteži“, kaže Blagojević.

Udruženja naturopata Srbije postoji od 2020. godine. Kako Blagojević kaže, u Srbiji ima mnogo ljudi koji su zaintereovani za osnivanje fakulteta, da se „preslika“ sve ono što u svetu već postoji i da u Privrednoj komori Srbije postoji naturopata kao budući privrednik, kao i da je vreme da se planovi za naturopatiju realizuju.

Izvor: N1