PRAVO DOBA ZA OBROKE

Kada jedete kasno uveče ili blizu vremena kada bi trebalo da spavate, neminovno je brže starenje vašeg organizma, jer takva praksa može da naruši naš životni ritam.

 

Kada vam je dan ispunjen mnogobrojnim obavezama veoma je teško da se držite uobičajene rutine, što znači da se može dogoditi da za obrok izdvojite samo nekoliko slobodnih minuta i to pred kraj dana. Ipak, unošenje hrane u ovo doba može da utiče na brže starenje vašeg tela.

brže starenje

Ova navika ne samo da će vas ostaviti gladnima tokom dana, već je novo istraživanje. objavljeno u časopisu Science pokazalo da ona zapravo može da ubrza samo starenje.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu pogledali su dve grupe životinja, one koje su jele kad god su to htele, kao i koliko su htele, i one koje su jele hranu s ograničenim unosom kalorija u određeno vreme.

Ono što su otkrili je da je druga grupa, ona koja je jela u određeno vreme, živela skoro 20 odsto duže od grupe u kojoj su životinje jele kad god i šta god su htele.

„Kada jedete ranije, vaše telo ima više vremena da probavi hranu, kao i da iskoristi energiju iz te hrane“, kaže dr Oniks Adegbola, doktor medicine i naučnik.

S druge strane, dr Adegbola kaže da „kada jedete kasnije, vaše telo pokušava da probavi hranu dok spavate, što može da dovede do problema kao što su probavne smetnje ili refluks kiseline“.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Dr Adegbola napominje da je „prirodni sat tela, ili cirkadijalni ritam, regulisan oslobađanjem određenih hormona i na njega takođe utiče i to kada osoba jede“.

On navodi da „ćelije tela troše manje energije kada ne rade toliko naporno, tako da akumuliraju manje oštećenja i „istroše se“ kada se ne koriste toliko“.

Osim toga, doktor objašnjava da je unutrašnji sat, koji reguliše kada se osećamo budno ili pospano, „pod uticajem svetla i tame, hrane i vežbanja, ali i stresa“.

Važno je napomenuti da kada jedete kasno uveče, ili blizu vremena kada bi trebalo da spavate, može da naruši naš cirkadijalni ritam i oteža odlazak u krevet.

„To može da dovede do problema poput nedostatka sna, što je povezano sa zdravstvenim problemima kakvi su gojaznosti, srčane bolesti i dijabetes“, zaključio je dr Adegbola.

Izvor: B92.net