KRALJ ZAČINA KOJI LEČI

Da li ste znali da crni biber nije samo “običan“ začin koji poboljšava ukus jelima? Otkrijte kako crni biber kao lek može da vam pomogne!

 

Crni biber (Piper nigrum) je biljka koja se uzgaja zbog svojih plodova, koji se obično suše i koriste kao začin. Kada se osuši, plod je poznat kao biber. Kada je svež i potpuno zreo, plod bibera je oko 5 mm u prečniku, tamno crvene boje i sadrži svega jedno seme. Crni biber je poreklom iz južne Indije i intenzivno se uzgaja tamo i na drugim mestima u tropskim regionima.

Zdravlje putem hrane - crni biber kao lek

Sušeni mleveni biber se koristi od davnina zbog svog specifičnog ukusa i kao prirodni lek u tradicionalnoj medicini. To je jedan od najčešćih začina koji se dodaju jelima širom sveta. Pikantnost crnog bibera je zbog hemijskog sastojka piperina, koji ne treba mešati sa kapsaicinom, karakterističnim za čili papričicu. Crni biber je veoma prisutan u svetu kao začin i često se služi u paru sa solju.

Međutim, da li ste znali da crni biber kao lek ima neverovatne prednosti?

Vrste bibera

Biber vodi poreklo iz tropskih delova Indije i jugoistočne Azije, ali je veoma zastupljen kod nas kao začin. Ukoliko se osvrnemo na to kada se plodovi beru i kako se kasnije obrađuju, možemo navesti 4 vrste bibera:

  • crni bbier
  • beli biber
  • zeleni biber
  • crveni biber.

Crni i beli biber potiču od jedne iste biljke, pri čemu crni nastaje od obranih zelenih bobica koje tokom sušenja poprime tamno braon nijansu i postanu naborane. Da bi se dobio beli biber, treba ubrati crvene, maltene zrele bobice, koje se potom kvase kako bi im se skinula opna, a zatim se suše. Zeleni biber je nedozreo plod bibera, i obično se čuva u slanoj vodi ili sirćetu, kako bi zadržao svoju boju.

Crveni biber je potpuno zreo plod, koji se podvrgava sličnom postupku kao i zeleni biber pre sušenja.

Biber se odlikuje ljuto-oštrim ukusom, koji potiče od alkaloida piperina. Miris bibera potiče od njegovog eteričnog ulja.

Međutim, od svih vrsta bibera – crni biber kao lek je najviše cenjen i korišćen.

Sweden bitter oglas 900px

Crni biber kao lek

Crni biber kao lek ima dugotrajnu istoriju u ljudskoj kulturi – svaka civilizacija u zabeleženoj istoriji je koristila ovau začinsku biljku, a biber je takođe nekada kao oblik valute na Malabar obali. Poput mnogih začina, biber ima malo kalorija – kašičica bibera sadrži svega 7 kalorija. Konzumiranje crnog bibera u ishrani povećava unos  minerala i korisnih fito-nutrijenata i može da smanji rizik od nastanka različitih bolesti.

Malo crnog bibera koji se dodaje u bilo koji recept reaguje više nego samo poboljšivač arome. Kralj začina je poznat po tome da pruža brojne zdravstvene prednosti dok istovremeno pruža odličnu aromu za vaše jelo.

Crni biber kao lek deluje anti-inflamatorno (protiv-upalno), antioksidativno i antikancerogeno.

Istraživanja su pokazala da se plodovi i semenke bibera uspešno mogu koristiti za lečenje dispepsije (loše probave), dijareje, zatvora, kolere, urinarnih problema, čireva, reumatizma, zubobolje i glavobolje. Crni biber se koristi i da bi se stabilizovala materica kod žena posle porođaja.

Crni biber kao lek je i dijetetski izvor vitamina C, vitamina K i mangana.

Upotreba crnog bibera u vašoj ishrani pomaže u:

  • podsticanju gubitka težine,
  • može pomoći u boljem varenju,
  • ublažava kašalj i prehladu,
  • povećava metabolizam,
  • leči probleme sa kožom i još mnogo toga.

Crni biber kao lek može poslužiti i jer je bogat izvor mangana!

Kašičica crnog bibera sadrži čak 370 mikrograma mangana, elementa u tragovima koji je bitan za dobro zdravlje i vitalnost. Zahvaljujući prisustvu mangana, crni biber aktivira enzime vaše ćelije neophodne za metabolizam hranljivih materija, uključujući proteina i masti. Dobijanje dovoljno mangana u ishrani takođe podržava zdrav razvoj kostiju, i mangan pomaže da proizvedete kolagen potreban za zarastanje rana.

Izvor: Prirodanadar.rs