PLOD ČUVAR

Naučnici sa pensilvanijskog državnog univerziteta utvrdili su da alfalinolenska kiselina iz oraha čuva zdravlje srca regulisanjem krvnog pritiska.

 

Konzumiranje oraha može doprineti smanjenju krvnog pritiska kod osoba sklonih riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati nove studije američkih naučnika.

alfalinolenska kiselina iz oraha

Naučnici sa pensilvanijskog državnog univerziteta ističu da je njihova studija jedna od prvih koja istražuje na koji način sastojci oraha mogu da utiču na zdravlje srca. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of American Heart Association.

Orasi sadrže omega 3 masne kiseline, odnosno alfalinolensku kiselinu (ALA), a naučnici veruju da upravo ona povoljno deluje na krvni pritisak.

Istraživači su želeli da otkriju da li alfalinolenska kiselina iz oraha utiče pozitivno na zdravlje srca i da li i ostali sastojci oraha, poput polifenola, deluju na kontrolu krvnog pritiska kod ljudi izloženih riziku od kardiovaskularnih bolesti. Podsećaju da, slično kao i svi orašasti plodovi, orasi sadrže dobre masti – mononezasićene i polinezasićene masti. Uz to su dobar izvor gvožđa, selena, kalcijuma, cinka, vitamina E i nekoliko vitamina B.

Najveći „ubica“ odraslih Amerikanaca

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju najviše smrti među odraslim osobama u SAD. Studija iz 2019. koju je sprovela Američko udruženje za srce (AHA) ukazuje na to da je u SAD tokom 2016. od kardiovaskularnih bolesti umrlo 840.000 građana te zemlje. Ista studija je otkrila da gotovo polovina odraslih osoba u SAD boluje od neke kardiovaskularne bolesti.

Naučnici su za potrebe studije angažovali 45 gojaznih osoba od 30 do 65 godina. Podelili su ih u tri grupe: prvu, u čiju su ishranu uvedeni orasi, drugu, u čijoj ishrani nije bilo oraha, ali je sadržavala istu količinu ALA i polinezasićenih masnih kiselina i treću, u čijoj ishrani nije bilo oraha, ali su oni delimično zamenjeni jednakom količinom ALA kakvu sadrže orasi, a učesnici studije dobijali su ih putem druge masne kiseline – oleinske.

Nakon šest nedelja naučnici su ustanovili da se zdravstveno stanje srca učesnika iz sve tri grupe znatno poboljšalo. Istakli su kako ovi rezultati upućuju na to da zamena zasićenih masti nezasićenim mastima u ishrani, bilo iz oraha ili biljnih ulja, poboljšava kardiovaskularno stanje pojedinca.

Sweden bitter oglas 900px

Orasi najbolje smanjili srednji arterijski krvni pritisak

Najzanimljiviji deo studije je činjenica da je kod ispitanika iz prve grupe koji su u sklopu novog načina ishrane konzumirali orahe, srednji arterijski pritisak bio niži nego kod ostalih koji su se držali drugih režima ishrane.

Srednji arterijski krvni pritisak ukazuje na prosečnu vrednost arterijskog krvnog pritiska u određenom vremenskom razdoblju, a naučnici ga smatraju pouzdanim pokazateljem kada je posredi kardiovaskularni rizik pacijenta.

Čini se da orasi sadrže neki dodatni sastojak koji je vrlo koristan za srce. Možda je reč o njihovim bioaktivnim jedinjenjima, vlaknima ili o nekom drugom spoju koji se ne dobija samo iz masnih kiselina, kaže autorka studije, profesorka Peni Kris Eterton s pensilvanijskog državnog univerziteta.

Ona i njene kolege veruju da se uključivanjem oraha u ishranu osim srednjeg arterijskog krvnog pritiska može smanjiti i ukupni rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Njena poruka osobama u rizičnoj grupi za razvoj kardiovaskularnih bolesti:

Umesto da u vreme užine posegnete za hranom koja se temelji na crvenom mesu i punomasnim mlečnim proizvodima, razmislite o obranom mleku i orasima.

Izvor: Zadovoljna.hr