KAO PRAVO, ALI NIJE

Nova studija je pokazala da se proteini iz biljnih alternativa mesu ne apsorbuju u crevima kao proteini iz pilećeg mesa.

 

Bogate proteinima, sa malo nepoželjnih masti, biljne alternative mesu se često reklamiraju kao zdravije. Koliko god da je to istina, novo istraživanje ukazuje na to da će telu biti teže da se apsorbuju proteini iz alternativa mesu nego iz, na primer, pilećeg mesa.

proteini iz alternativa

Istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju uzgajali su ćelije ljudskih creva u petrijevoj posudi (šolji) i analizirali ćelijski unos peptida, „građevinskih blokova“ proteina, kada se nađu u kontaktu sa pilećim mesom i zamenom napravljenom od proteina soje i pšenice.

Kuvani komadi zamene i pilećeg mesa dodati su u ćelijske kulture nakon što su mleveni i razloženi digestivnim enzimom koji se nalazi u ljudskim crevima.

Njihovi testovi su pokazali da su peptidi iz alternativa mesu bili manje rastvorljivi u vodi od onih iz piletine i da ih ljudske ćelije nisu tako dobro apsorbovale.

Jasno je da je ovo veoma pojednostavljen model, kome nedostaju mnoge složenosti pravih ljudskih creva, tako da sve zaključke treba donositi s oprezom.

Autori studije, obljavljene u Journal of Agricultural and Food Chemistry, pišu da bi buduća istraživanja trebalo da ispitaju da li se ovi rezultati mogu ponoviti u živim organizmima, a ne samo u nekoliko ćelija u laboratorijskim uslovima.

Uz upozorenje, nalazi studije jasno impliciraju da se manje proteina apsorbuje kroz zid creva u naš krvotok iz alternativa mesu u poređenju sa živinom.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Tržište imitacije mesa na biljnoj bazi je doživelo procvat poslednjih godina. Jedno istraživanje je pokazalo da je 65 odsto ljudi u SAD konzumiralo biljne alternative mesu u protekloj godini. To je trend koji će se samo nastaviti, a neki stručnjaci predviđaju da će skoro svo „meso biti bez mesa“ ili uzgajano u laboratoriji do 2040.

Postoji mnogo razloga za ovu rastuću popularnost, u rasponu od brige za životnu sredinu do etičkih i verskih razmatranja, ali jedan od najčešće citiranih motiva za prelazak na alternativu mesu je zdravlje.

Konzumiranje velikih količina mesa svakako ima svoje negativne strane, od povećanog rizika od kancera do kardiovaskularnih problema, ali zdravstvene koristi od alternativa mesu su donekle diskutabilne.

U poređenju sa pravim mesom, biljne alternative obično imaju manje zasićenih masti i holesterola. Oni takođe sadrže vlakna, što meso ne sadrži. Sa druge strane, mogu da imaju veći nivo natrijuma, plus druge nepoželjne stvari poput konzervansa i veštačkih aditiva.

Kao što ovo novo istraživanje naglašava, takođe nije sigurno da li su proteini iz alternativa mesu na bazi soje jednako dobri za vas kao pravo meso, ali treba da se sprovedu dalja istraživanja, piše IFL Science.

Izvor: N1